Жената, мой човек, не е до теб само за да ти направи салата и да ти сипе ракия

Жената, мой човек, не е до теб само за да ти направи салата и да ти сипе ракия
Снимка: Thinkstock

Наскоро попаднах на едно видео в интернет, изобразяващо в общи линии следната картинка: как мъж разхожда жена си на каишка по улиците в Слънчев бряг пред погледите на всички останали минувачи.

Как ви звучи това? Гадно? Покъртително? Ужасяващо? Отвратително? Мога да изброявам до утре и прилагателните пак няма да свършат. Сещам се за една друга дума, като че ли правилната – омерзение.

Още веднъж – омерзение. Май съм си объркал века. Как е възможно да предпочитам романтиката, ухажването, подаряването на цветя, малките жестове и нежността пред чукането в стил „Петдесет нюанса сиво“, което впрочем проми милиони мозъци и изврати милиони.

Уж е модерно. Уж е cool. Нищо не разбирам. Как не ме е срам да не ми харесва да връзвам гаджето ми за леглото с белезници, да я налагам с камшик, да я заливам с восък и прочее и прочее.

Сигурно изоставам с времето. Сигурно остарявам млад. И все пак ми е трудно да приема някои неща за нормални. Някак не ми се иска да съм на мястото на следващите поколения. Тези на моите бъдещи деца, а после и на тези на техните деца. Какво ще разберат те за любовта? Ще има ли по тяхно време любов изобщо? А дано, ама надали, както се казва. Това ще да е някаква кибер любов, някакво подобие на любов. Виртуален опит да останем в реалността.

Тревожи ме повече един друг проблем – настървеното желание на мъжете да доминират над жените. Желанието да ги подчиняват. Не бих могъл да подкрепя господата, които превръщат съпругите си в лелки, само защото те отдавна са станали чичовци. Не бих могъл да застана зад мачовщината и показването на мускули. Ненавиждам всякакви нацепени батки и всякакви кухи лейки. Те са извън моя обсег. Не говоря за тях в момента.

Снимка: Thinkstock

С риск да бъда обявен за мекушав идиот ще призная – не смятам, че единствените функции на жените са да готвят, да чистят и да перат. Жената, мой човек, не е до теб само за да ти направи салата, да ти сипе ракия и да се разкара от телевизора, понеже дават мач и той те вълнува далеч повече от нея. Такива са голям процент от българските мъже. Донеси и отнеси. Сменяй памперси, скъпа. Това ти е работата. Сготви мусака. Не се прави така.

Дамата е дама. Не е парцал. Зная това, защото съм поет. Ако бях обикновена свиня едва ли щеше да ми пука въобще. 

Но ми пука. И то не за да се правя на интересен. В действителност изпитвам някакво особено почитание към нежния пол. Ако се замислите – всички нас нямаше да ни има, ако не ни бяха родили майките ни. Жените. Те носят своята крехкост и красота. Те се нуждаят от ласки. Не от каишка около врата. 

Безумно глупаво е това с доминацията, мен ако питате. Комплекси. Дайте да покажем колко сме силни. Дайте да тропнем по масата и да покажем колко сме силни. Дайте да покрещим малко на жените си. Защо не? Ние сме мъже и сме важни. 

Важни ама друг път. Въздух под налягане сме. Предварително спукани балони с хелий. Никакви доминанти не сме щом ни трябва верига, за да демонстрираме властта си. Никаква власт не е това.

Това е лъжовна власт. Това е копиране на онова, което показват в хардкор порнофилмите. То няма общо с живота, тъй да се каже.

Снимка: Thinkstock

Жал ми е за всички деца и тийнейджъри, които ще изгледат клипчето, за което ви споменах. Жал ми е за ценностната ни система от която няма и следа и за съжаление съм наясно, че ще става все по-лошо с напредването на света.

Този кошмарен свят, в който жените биват водени на каишка, вместо да бъдат хванати за ръка, прегръщани и целувани. Не, благодаря. Нямам никакво желание да бъда част от подобен свят. Това не е свят. Това е ад.  Махнете ме оттук.

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти