Здравето е отвъд насилието над себе си

скална вода
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Най-голямото откритие на всички поколения е, че човешките същества могат да променят живота си, трансформирайки умствената си нагласа.

- Алберт Швайцер

Много е интересно как след време започваш доброволно и с удоволствие да правиш неща, срещу които си се бунтувал, защото си бил насилван да ги правиш – като сутрешна гимнастика, да четеш Гогол или да береш шипка…

Насилието не води до благи и трайни резултати – в това число и насилието над себе си, за което става дума сега и което често е прикрито зад собствените ни най-добри и възвишени намерения, високи и благородни цели и идеали.

скална вода
Снимка: floracura.com

Когато сме подвластни на такава изкривена мисловна нагласа, хванати в капана на схващанията си, сме склонни да се подлагаме на постоянни затруднения и прекокомерни лишения – склонност, която неусетно може да се превърне в своеобразен допинг, да ни обсеби и да вземе власт над нас и вместо да ни повдигне, да ни извиси, каквото е изначалното ни намерение, неусетно да се превърне в опасен крадец и на силата, и на здравето ни. Склонни все повече да насилваме и да ограничаваме себе си, свикваме да вдигаме толкова високо „летвата“, че трудно да можем да я скочим. А ако все пак успеем, не оценяваме постижението си, не му се радваме, а бързаме да я вдигнем отново – за да не се отпуснем, да не се разглезим. А и да бъдем винаги готови – без често да знаем дори за какво...

Тогава забравяме, че :

  • трудно не означава непременно правилно;
  • насилието над себе си е свързано с мисловни и телесни втвърдявания и изкривявания;
  • губейки гъвкавост на ума и представите си, жертваме и гъвкавостта на тялото си, и лекотата и радостта от живота си;
  • духовността не е бягство от живота, а сдобряване с него – и то на всичките му нива на проявление.

скална вода
Снимка: floracura.com

В целебната система Цветята на Бах ключовата есенция за възстановяване на баланса при такова вътрешно и външно втвърдяване и изкривяване е Скална вода (Rock Water) – единствената есенция, която не е направена от цвят на цвете, храст или дърво. Може би и това е своеобразен ключ, че подобно втвърдяване ни отдалечава от същността ни, изолира ни, вади ни извън здравата, хармонична среда на естествения, жив, променящ се, несъвършено-съвършен живот…

Ето как представя нуждата от Скална вода Едуард Бах: За онези, които са много стриктни в начина си на живот. Те лишават себе си от много радости и удоволствия в живота, тъй като считат, че това би могло да им попречи в работата. Те са строги и взискателни към себе си. Искат да бъдат здрави, силни, активни и правят всичко,което им помага да останат такива. Те се надяват да бъдат пример за другите, които да следват техните идеи и да постигнат добър резултат.

скална вода
Снимка: iStock

Неслучайно източникът на целебна есенция за това изкривено и втвърдено нехармонично състояние е именно водата, взета от чисти природни места. Природата на водата е вълшебна, едновременно силна и гъвкава – тя може да пробие камък при нужда, но (и тук е лековитият ключ за това нехармонично състояние) ако не се налага, няма да го прави. Ще избере лекия път. Няма да насилва себе си ненужно – под предтекст, че това е единственият правилен начин, единствено вярната стъпка към идеалната цел…

Рано или късно се налага да си припомним, че насилваме себе си и като правим това, което не искаме, и като не правим онова, което искаме. Насилваме се, като обръщаме гръб на онова, за което жадуват и душата, и тялото ни. Осъзнаваме и че колкото по-трудно прощаваме грешките си, толкова по-жестоки и към другите ставаме.

скална вода
Снимка: iStock

И научаваме – не само на теория, но и на практика, в ежедневното житейското училище, че милосърдието към другите може да се роди само от милостта към самите нас – милост, която не е задължение, а наше право по рождение.

И започваме, стъпка по стъпка, да си връщаме и лекотата, и радостта, и удоволствието от живота. И без непременно да го търсим, да преживяваме неговия смисъл.

Още от Илиана Смилянова:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти