Защо трябва да се носи брачната халка

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Първо и относително най-логично, защото брачната халка не са белезници, а горе-долу деликатен пръстен, който в повечето случай не е намазан с полоний /силно радиоактивен изотоп/.

Второ, защото винаги можеш да се опиташ да изчезнеш от света около теб, завъртайки пръстена, както правеше Арабела във филмчето от 80-те. Хубаво е понякога просто да изчезваш.

И сега сериозно. Преди няколко месеца попаднах на един много интересен разговор, в който моя приятелка обсъждаше с нейна приятелка хъркащия мъж на втората и това, че двамата спят в различни стаи, защото тя не можела да спи от неговото хъркане.

И моята приятелка й каза, че нейният мъж също хърка, но тя не спи в отделна стая. Иначе и тя можела да спи в друга стая. Не било логистичен проблем.

И какво е различното в двата случая? Усилията. Онази, която не се отказва от хъркащия си съпруг, сподели, че това е едно от усилията, които тя полага за връзката си.

Не били съквартиранти, че да спят отделно. Усилията. Хъркащият съпруг е нещо, което ти предлага животът и нещо, което ти доброволно си взела. Разбира се, че ако животът ти предлага лимони, е яко да си направиш лимонада и в тази връзка, не се сещам какво можеш да направиш с банцинга до теб, но хъркащият мъж върви с други благородни качества.

Вероятно може да ти смени електрическата инсталация, или прави страхотен секс, или готви добре, или гледа децата по-отдадено от Мери Попинз и Питър Пан взети заедно.

Животът прави точно това. Дава ти. И разчита на твоята мъдрост и интуиция да вземеш каквото ти дава. От лимоните остават обелките и семките. Но пък пиеш лимонада. Но пък остават обелките и семките. Като напомняне, че за да изпиеш сока, трябва да положиш усилия.

Усилия. Брачната халка е точно такова. Много хора казват – дразни ме. Какво те дразни, бе!? Това да не е каиш с шипове, който ти е около врата и е размер S, а ти обикновено носиш каишки с шипове около врата размер L? Айде, моля ти се. Като толкова те дразни, ще се хванете за ръчичка и за някоя годишнина ще отидете до златарския магазин и ще си направите нови, по-удобни халки.

Или ще ви разширят старите, ако толкова вече няма накъде. Или няма да чакате годишнина. Халката не е призовка за източния фронт. Халката не те маркира като животно, което принадлежи само на един обор. Халката е доброволен, осъзнат и щастлив белег, че принадлежиш на някого. Че някой пази сърцето ти. Че не си сама на света. Че си нечия.

Да си нечия никога не е означавало някой да ти вземе душата, характера, или свободата. Не. Означава, че някой те допълва. Някой е плюсът, когато си минус и минус, когато ти си плюсът. Принадлежността е една от петте основни наши потребности, без които вехнем и гаснем в безмислието на самотния си живот. Отнася се и за теб, и за мен.

Какво показва брачната халка? Най-напред, че имаш пръст, на който да я носиш. Това е добре от анатомична гледна точка. До него имаш среден пръст, който можеш да показваш, когато някой много те ядоса, като от лентата за направо се нареди най-отпред в лентата за наляво на бул. България и Гешов. Тогава ще можеш да го покажеш тоя среден, без да има халка на него – един чист, изправен среден. И няма да замърсиш халката с мислите си, показвайки средния.

Също така ти показва, че времето минава. С мислите дали вече да не спреш да я носиш тази халка и с това, че вече не ти харесва, как изглежда.

Да, тленна си. Показва ти и това. Показва ти, как пръстите ти понашишкавяват понякога. Показва ти, че времето се върти, а тази халка се е вкопчила в теб и не се променя. Ти се променяш. Тя – не.

Показва, че вкъщи има някой. Някой, който органично те дразни с много от чертите на характера си, но все пак и някой, който е вкъщи въпреки твоите органично дразнещи черти в характера.

Това показва брачната халка. Тя е част от усилията, които никога не са достатъчни и никога не приключват щом си с някой. И щом не си сама.  

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти