За сина майката е любов, която не прилича на никоя друга

майка син родител дете обич
Снимка: iStock

Има една любов, която не прилича на никоя друга. Тя не зависи от условности и не може да бъде подлагана на съмнение. Не е свързана непременно с конкретни места, нито може да бъде направлявана от друг. Прищевките са ѝ чужди, а изискванията – непонятни.

Обичта към майката е онова, на което са орисани душите ни – от утробата до самата смърт.

Всяка сутрин ги срещам, докато се придвижвам пеша от вкъщи към офиса. Те вървят бавно по протежението на булевард „България“, не бързат да надбягват времето, което и без друго става все по-динамично, все по-тревожно. Когато се разминаваме в неугледния подлез, не мога да откъсна очи от тях. Синът, вече на средна възраст, пристъпва гордо с най-красивата жена на света. Неговата майка го е хванала под ръка, щастлива, че прави компания на джентълмен, какъвто другите жени не знаят. Двамата винаги са усмихнати и не спират да разговарят. Обикновени човешки същества, които с простичките си жестове извикват възторга от самия живот. Техните усмивки са така заразителни, че за миг забравям грозните графити, които превръщат запуснатото градско пространство в още по-мъчителна гледка.

майка син родител дете обич
Снимка: iStock

Не е важно за какво разговарят, по-същественото е, че не спират да го правят. Правят го с такава енергичност, че ми се иска да ги поздравя за енергията, с която ме зареждат всяка сутрин. Късната есен прави дните все по-кратки, но ентусиазмът на тяхната обич е предостатъчен, за да посрещам предстоящите дълги нощи на годината.

Понякога тя се опира на силното му рамо, друг път той я прегръща свойски, а в очите му искри радостта на малко дете, принудено да живее в тялото на възрастен. За нея той си остава момчето на мама, за него тя е жената, която не може да замени никоя друга. Няма как да объркаш истината за тази безкрайна любов, на която мирозданието ни обрича.

майка син родител дете обич
Снимка: iStock

Колко е излишно да се тревожа, казвам си. Всичко е маловажно и в повечето случаи се оказва чиста глупост. Гневът никога не може да бъде толкова градивен, колкото е любовта в нейния неподражаем вид. Само майките могат да ни утешат, да ни разберат и да ни подкрепят в предизвикателствата на големия свят. Любовта към тях никога не може да бъде бивша.

Дали са тук, или пък вече са преселили душите си в отвъдния свят, те винаги ще бъдат до нас, ще ни държат под ръка, докато прекосяваме улици, съмнения и предателства, защото това е тяхното най-съкровено призвание. Любов, която не прилича на никоя друга.

майка син родител дете обич
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти