За ритуалната чистота и мястото, в което водата ни "заземява"

индия
Снимка: Михаела Петрова

Михаела Петрова

Докато бях потопена в първото си пътешествие из Южна Индия, ми хрумнаха много неща, които да споделя от моята гледна точка. Но честно казано не предполагах какво ще е първото, което ще избера. То само се прояви, когато изпитах истинска, чиста и почти екстазна радост от водата от чешмата, с която си измих зъбите у дома. И дори направих нещо, което по принцип не правя – пих с шепи от тази вода, осъзнавайки благословията да имаш изобилие от чиста вода, която с нищо не може да те зарази.

Всички знаем, че всички големи цивилизации са се зародили от големи водоизточници на сладка вода. Но вече сме забравили, че течащата вода в собствения ти дом е абсолютно равнопоставена на това да имаш чист въздух. И не навсякъде по света това е така.

Една от най-типичните гледки из прашните улици и покрай реките на Южна Индия е на жени, понесли делви и кофи с вода на главата си. Дори и като турист, който гледа всичко това като на кино през стъклото на климатизирания си автобус, зареден с бутилирана вода, въздействието на гледката не ми донесе преживяване на екзотика, а на състрадание. Изпитах неудобство да вдигна смартфона си и да снимам. Илюстративните снимки са на моя приятелка, с която споделихме преживяването „Южна Индия“.

Признавам си, преди да откъсна от януари тези десет дни в мръсотията, бедността дори и в най-плодородните райони и някогашното величие на Индия със спирки в оазисите на четири и пет звездни хотели, имах в себе си известно състрадание към хората в Перник, но днес, когато цялото ми същество благославяше течащата вода, истински се ядосах, че им е причинено това бедствие с водата. И то не само по цивилизационни причини.

Първата вечер в четиризвездния ни хотел в Майсур, нашият индийски гид – Сунид, поръча за себе си кана от нормалната им питейна вода, а за всички нас – бутилирана. Една жена от групата го заяде: „Защо поръчваш за нас бутилирана, за да я плащаме, а ти не?“. А той отговори: „Защото аз съм заземен с тази вода, а вие – не“. Така е, казахме си, той си е свикнал на техните си бактерии в нормалната им питейна вода, за нас все още не е окей. Разбира се, човек се адаптира. Но трябва да поживее известно време. Да се храни с плодовете и зеленчуците, поливани с нея, да повърне и да има разстройство няколко пъти и постепенно организмът да се адаптира. Иначе е шок за естествената ни чревна флора. Има си научно обяснение тази работа. Но ме човъркаше защо той употреби именно думата „заземен с водата“, а не „свикнал“. Отдадох го на тяхното свещено отношение към Ганг.

индия
Снимка: Росица Рангелова

Към края на пътешествението ни, докато лежахме на едни местни дървени шезлонги на един от хипарските плажове в Гоа и се шегувахме, че е като в Китен, но малко по-просторно, нашият български водач и университетски преподавател, ни разказа защо индийците нямат традицията да ходят на плаж и не питаят особена почит към морето и океана. Дори точно обратното – според древните им вярвания, то е черната вода. В нея живеят демони, крие всякакви опасности. Ако се потопят в солената вода по някаква причина, след това е трябвало да направят ритуално пречистване със сладка вода от свещената река. Но се е вярвало, че ако пресекат черната вода, това прекъсва връзката им със свещената земя и най-вече със свещената вода. Стават нечисти. В религиозния смисъл.

индия
Снимка: Росица Рангелова

„Когато Махараджата от Джайпур е бил поканен на кралска сватба във Великобритания по дипломатически причини не е било добре да откаже прекосяването на много черни води – морета и океани. Като коронован Махараджа, той е въплъщавал в себе си всички поданици и ако пресече черната вода и те ще се окажат въвлечени в нечистота. Много сериозен проблем се оказала светската дипломация. Събрали се всички съветници и много умували какво да направят. Решили проблема като напълнили много делви от чисто сребро с вода от свещената река. Тези делви до ден днешен са в двореца в Джайпур. Наели специален кораб, който изчистили ритуално. На него качили крави и всякаква храна – всичко, което ще влезе в тялото на Махараджата. Самият той се пречистил ритуално със водата от реката преди пътуването. Така пресякъл черната вода без да напуска Индия, носейки си собствената вода и храна. В днешно време иронята е забележителна, защото ние ходим навсякъде с тези пластмасови бутилки, носейки собствената си вода“.

индия
Снимка: Михаела Петрова

С глобализацията на света това вярване вече едва ли е част от убежденията на съвременните индийци, които както знаем, летят със самолети, учат, работят се, женят се и живеят в чужди държави, далеч от свещената им река. Но парадоксалното е, че когато един балкански европеец като мен посети за първи път малко парченце от тяхната земя и избягва поглъщането на тяхната питейна вода почти като древен Махараджа, изведнъж схваща мъдростта на това тяхно древно вярване. И разбира защо индийският ни гид нарече пиенето на местна вода именно „заземяване“.

Първата ни глътка живот е въздух, но втората – със сигурност е вода. Местната вода. Дори и по време на първото бебешко къпане, поне капка вода прониква в малката устичка, през очичките и нослето и сякаш ти казва: от този момент ти принадлежиш на земята, от която е тази вода. Вода, избликнала от върховете на планините, минала през долините, събрала минералите на почвата, слизала в дълбините, излизала на повърхността, укротена в язовири, преминала през водосточни тръби, но все пак пренесла кодовете на земята в капката, която попада в теб малко след първата глътка въздух. Това е заземяване.

индия
Снимка: Михаела Петрова

И вече не ми е чудно, че когато се прибера откъдето и да е, дори от места, от които хич не ми се е прибирало и водата от крановете е питейна, имам един много щастлив момент – изпиването на първите глътки българска вода. Може би това са единствените моменти, в които спонтанно и много истински ѝ благодаря. Знам, че е добре да се прави всеки ден, но и аз забравям, точно като теб. Излишно е да се заричам, че вече не трябва да забравям. Ще забравя още утре. Но в крайна сметка важно е, че явно това с благодарността го правя интуитивно, точно когато се завръщам от чужди земи. И веднъж е достатъчно. Стига да е със статут на твой си вътрешен ритуал за чистота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти