За любовта няма дата

празник двойка влюбени
Снимка: iStock

Празникът Свети Валентин никога не е бил от тези, които празнувам и уважавам. Самата идея да се фиксира любовта в една дата ми е чужда. Може би аз съм старомоден. Може би ми се иска все още за любовта да няма дата и за топлината в отношенията да няма конкретен момент.

Живеем в студен свят, това е ясно. И все повече трябва да се напомня, какво е било преди. Преди сърцата ни да се превърнат в емотикони. Сега емотиконите ни заливат. Сърца цели и разбити се леят през екрана. Ако искаш да целунеш някого, му пращаш целувка по интернет. По-бързо и по-лесно е. Но дали е по-истинско?

празник двойка влюбени
Снимка: iStock

Всъщност, на кого му пука за истинското в наше време? Интересува ли се някой от това че самите ни чувства станаха дигитални? Вече сигурно са измислили дигитална валентинка. Хартиената сигурно вече е демоде. А такъв трепет беше някога – да я напишеш тайно и после да я подариш на момичето, което харесваш. По детски чисто. После порастваш и разбираш. Много неща ти стават ясни. Например, че голямата любов е вечна и в същото време е миг. Миг, достигнал своя пик, който не бива да оставиш да се изплъзне, защото...

Защото няма нищо по-хубаво от нея. Тази любов, която не е единствено задоволяване на телата ни и физическите ни потребности. Тази любов, която е въздух за дишане, дори когато в очите ни се топят айсберги от безпътица, дори когато затворят света до второ нареждане или се случи нещо друго, което ние съвсем не искаме да се случва – голямата любов остава. И тя не е послание за Свети Валентин или някаква друга американска приумица. Нямам нищо против американските приумици. Знам обаче и друго – голямата любов ги подминава.

празник двойка влюбени
Снимка: iStock


Тя е, когато изричаш думите "обичам те". Не просто да го казваш, а да го мислиш, не просто да го мислиш, а да го чувстваш, не просто да го чувстваш, а да го изживяваш. Всяка секунда да се превръща в час и всеки час в секунда. Дотолкова да обичаш, че да не ти стигнат години. И това изживяване за теб да е приключение, което не искаш да свършва. Някакво пътешествие до края на нощта и естествено преливане в следващата. Някакъв безкраен низ от такива нощи, които естествено стават дни, изпълнени с любов и с разбиране. Това е повече от цветя за празника днес. Или пък нов айфон. Или друга вещ. Голямата любов са онези три клечки кибрит от стихотворението на Жак Превер – една подир друга запалени в мрака... Прочетете си го сами. И ако прецените - вдигнете една наздравица!

празник двойка влюбени
Снимка: iStock

Прочети още от Росен Карамфилов: 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти