За добротата няма дефицит

Катето Евро
Снимка: Личен архив

Катето Евро

Живеем в трудни времена. Това не е тайна за никого и аз определено не откривам Америка. Живеем в бедна страна, в която хората тичат по клинични пътеки, ако изобщо могат да си позволят болница. Живеем в страна, в която децата ни нямат търпение да завършат средното си образование, за да тръгнат по белия свят и да си търсят другаде късмета. Живеем в страна, в която всичко изглежда безсмислено – непрекъсната 1984-та по Оруел.

Аз обичам България и народа си. Горда съм с това, което направиха стотици хиляди българи в помощ на бедстващите от наводненията, които заляха страната ни преди броени дни. За това нещастие Господ не носи вина. Никога не можем да изиграем природата. Подвластни сме ѝ с всичките си чувства и с целия си разум.

Винаги съм вярвала в добротата. Всъщност именно тя основно ни прави хора. Да помогнем на другиго в нужда, а понякога дори само да бъдем съпричастни с тъгата му. Гледам репортажите по телевизията, чета информационните сайтове и виждам, че за нас, българите, все още има надежда. Наистина доказахме, че надписът на Народното събрание не е само низ от букви.

Да, съединението ни прави силни!

Винаги съм обожавала животните. Правила съм какви ли не жестове на добра воля за тяхното спасение и оцеляване. Но сега съм истински щастлива, че хората показаха обич един към друг. Домашните любимци правят живота ни по-весел и търпим, но останалите човешки същества осмислят отношението към света изобщо.

Да помогнеш с каквото можеш, пък да става каквото ще. Вярвам, че трябва да живеем, спазвайки този постулат, защото единствено добрите намерения могат да ни движат в правилната посока. Одеало, няколко бутилки минерална вода, тостер или един есемес – всеки трябва да засвидетелства човешкото в себе си, като предостави в помощ нещичко. Не гледам на това като на дарение. Не го наричам и благотворителност. Просто така би трябвало да правят нормалните хора.

Живеем в една малка и бедна страна, в която моралът и етиката отдавна са дефицит. Страна, в която трайно се настаниха лошите имитации на благополучие за едни и кошмарната безизходица за други. Изтерзаните и бездомните стават все повече, ровенето в кофите за смет е обичайна гледка в големите български градове. Болните се множат, тичат задъхани по клиничните пътеки на отчаяното ни здравеопазване с надеждата, че и утре ще се събудят живи.

Всички тези българи съжителстват заедно на една географска ширина, която отдавна е изгубила държавата си. Държавата, която би трябвало да ги закриля и да се грижи за тях. Именно тук добротата е едно от малките неща, за които няма дефицит и за това могат да ни завидят много други нации, битуващи на запад от нас.

А ако на теб все още не ти е останало време или по някаква причина не си могъл да проявиш доброто в себе си, можеш да го направиш само срещу левче. Един есемес върши чудеса.

Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти