Всичко се връща, назад не се обръщай

зима сняг
Снимка: iStock

Живеем със странното усещане за вечност. Сутрин се събуждаме с увереността, че денят ни е даденост, че намеренията и постъпките ни предварително имат своето оправдание. Аргументите ни се свеждат основно до собственическото ни отношение към света и към хората, с които животът ни среща. Неприкосновеност, накичена с лавровия венец на самодоволство, каквото другите същества не познават.

Ние създаваме фалшивите герои. Често причисляваме и себе си към тях. Да оценим успехите на другите е трудно, да бъдем съпричастни с чуждото щастие – сложно. Собствените ни малки светове са лабиринти, в които се чувстваме уютно. Познаваме всеки проход, всеки изход, всяки капан в тях. Можем да бъдем опасни като деца, ако някой неканен пристъпи прага на нашето самовъзхищение. Рядко мислим за последствията. Всъщност, не мислим за тях до момента, в който не осъзнаем, че светът е много по-голям от представата, която имаме за него.

зима сняг
Снимка: iStock

Истината е субективна, а във философски смисъл – относителна. Единствено доброто, изразено чрез благодарността на други хора, не подлежи на никакво съмнение.

Ние не се раждаме лоши. Злината под различна форма обсебва душите ни. Настанява се там като у дома си, успяла някак да достигне най-съкровената част от лабиринта, който сме изградили уж за собствената си безопасност. Прави ни подвластни на прищевките си да нараняваме останалите човешки същества с думи, действия или бездействия, кара ни да бъдем завистливи, отмъстителни и лоши. Глупостта ни прави измамно смели преди да осъзнаем, че сами се обричаме на нещастието. А то обожава лабиринтите.

Нищо не е вечно. Цели планини изчезват от лицето на планетата, свличайки масата си под напора на вулканите, урагани изравняват градове със земята, морето бавно, но сигурно превзема сушата... Животът е кратък колкото миг и е от изключителна важност да осъзнаем, че нашите измамни лабиринти ни запращат в задушаващата прегръдка на страха и отчаянието.

Трябва да изживеем живота си като свободни хора, а това означава да приютяваме другите в сърцата си, да им дадем възможност да ни обичат. Радост е да бъдем съпричастни с чуждия успех, вдъхновяващо е да помагаме, когато някой изпадне в нужда.

Любовта има толкова много измерения, че дори огромният свят не е в състояние да обясни всичките ѝ проявления. Но нали затова е любов – достатъчно е, че съществува. Достатъчно е да си простим грешките, които сме допуснали досега, и уверено да продължим напред. Всичко се връща, казват. Нека се връща само добро.

Без повече да се обръщаме назад.

зима сняг
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти