Вече не търсим четирилистни детелини

Милица Гладнишка
Снимка: Личен архив

Милица Гладнишка

Сред нашите автори приветстваме отново edna актриса и певица, която се завръща в Edna.bg със своето тънко чувство за хумор и проницателност, за да разказва за нещата, които вълнуват нея - а със сигурност и много от вас. Добре дошла на Милица Гладнишка!

***

Вече не търсим четирилистни детелини. Всяко листо ще свърши работа. Просто няма време. Времето ни трябва, за да изкарваме пари. А губим пари, докато търсим четирилистна детелина. Нищо, че тя, ако я намерим, ще ни донесе тройно повече. И радост, и пари, и престиж.

Обикновените листа са навсякъде. В киното, телевизията, в политиката...Там даже предъвкваме ланшната шума.

Никой не търси четирилистни детелини. Да, трудно се намират. Те са честни, обичат да помагат, вълнуват се от красотата, уважават живота и се усмихват. Но са рядкост. И ако намериш такава детелина, не бива да я пришпорваш, да я блъскаш в центрофугата на света. Дай и спокойствие и едно пиано! Ще направи чудеса!

Ще измисли най-добрия икономически план, ще ти даде жестока идея за хитов сериал, ще ти предложи план за съживяване на всички паркове в страната, за да може всяко дете да играе в тревата, да диша чист въздух и да търси четирилистни детелини.

Но за гениалните си планове детелината ще поиска от теб помощ, сътрудничество, много работа, безсънни нощи, смелост и най-вече - качество. А за качеството трябва време. Нищо, че ще ти донесе тройно повече пари.

Ти искаш всичко да е бързо. Да става евтино и веднага. Качество няма да има. И хората ще кажат: „Гледай, каква глупост! Кой ги измисля тия неща?“ Някои ще кажат, други ще замълчат и толкова.

Ти знаеш, че и това ще мине. Листа - бол! А четирилистните детелини са скъпо удоволствие. Жалко, че и богаташите не търсят четирилистни детелини. Те изобщо не различават мушкато от бор! За тях всичко е паша. И пасат ли, пасат, за да си купят 6-цилиндров автомобил с номер, на който пише SASHO E 666.

Иначе, в книгите, по време на избори или на празник - четирилистната детелина е икона, почитана, възпявана и сочена за пример!

Колко милиарди се отпускат по програма „Четирилистна детелина за нашите деца!“, а накрая, четирилистната детелина стои в портфейла на някой големец, притисната между долари и евро. За късмет. Да си седи там. Да е негова. Да не мърда много. И да си я показва на международни конференции и партита. Да се хвали, че в неговата родина всеки един е четирилистна детелина! И да запее „Детелини, детелини“ на Лили Иванова - една поизсушена от годините икона, но истинска четирилистна детелина!

И тръгва багерът, в поле от детелини, рие и разрива.

Местните знаят, че тази ливада е пълна с четирилистни детелини, но...По програма „Четирилистна детелина за нашите деца“ тук ще има бензиностанция, мол и аквапарк. Ще открият проекта с изложба на детски рисунки на детелини, видни рапъри ще изпеят хита „Детелината ш'ти пръсна“ и всички дружно ще отидат на кино да гледат старата класика „Детелините се раждат без бодли“.

В мола ще има и щанд с рециклирани четирилистни детелини, направени от пластмаса, които важните гости ще закачат на ревера си.

Никой не търси четирилистна детелина. Всички си имат пластмасови.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти