"Вече не ние си пишем графика, така че няма смисъл да се ядосваме."

жена уют
Снимка: Istock

Пореден ден под карантина. Би трябвало да имаме време за много неща, да сме безгрижни и да почиваме, но някак си забелязвам у хората една тиха тъга. Правим се че ни е лесно, а реално не знаем какво ще последва утре, какви ще бъдат новите мерки, колко ще бъдат жертвите.

Вероятно това не е никак подходящ момент човек да мисли за бъдещето си. Осъзнавам, че всички планове, които до вчера сме си правили, може и да не се реализират. Може би сега е времето да си дадем сметка колко преходен е животът ни и как всичко може да се промени за секунди. За едно мигване на клепача. Cега ни има, после - не.

жена уют
Снимка: Istock

Иска ми се да не бъда песимист. Иска ми се да ви дам надежда. Иска ми се да ви прегърна, но напоследък дори и прегръдките са виртуални. Много пъти съм писал за това колко не ми харесва властта на технологиите над човечеството и как трябва да се върнем към истинското общуване. Лице в лице и очи в очи. Налага се обаче да признаем едно: нищо вече не в нашите ръце. Нищо не зависи от нас.

Вчера дълго разговарях психоложката си по темата. Тя ми каза следното: "Вече не ние си пишем графика, така че няма смисъл да се ядосваме." Научих и още нещо и бих искал да го споделя с вас. В психологията домът е метафора за душата. Оставайки по домовете си ни се дава шанс да се доближим до душите си, да ги почистим, да създадем уют в тях, дезинфекцираме собствените си представи.

жена уют
Снимка: Istock

Впрочем днес е Благовещение. Имам някакво хубаво предчувствие, че скоро и това изпитание ще отмине. Въпросът е какви ще бъдем ние после. Ще бъдем ли същите каквито бяхме преди около две седмици? Ще се научим ли най-после на търпение? Ще спазваме ли същата хигиена - буквално и преносно. Не зная. Знам само, че няма да сме същите и това със сигурност ще е за добро.

Природата ни казва нещо, изпращайки ни този праг. Задължени сме да го прескочим, колкото и трудоемко да ни се струва. Сега е моментът всички да се хванем за ръце, макар и виртуално и да бъдем едно цяло. За да оцелеем. За да останем тук. С усмивки на лицата и възпламенени слънца в очите. Сплотени човеци в очакване на идното утро. Всичко ще се оправи. От нас зависи колко скоро. Благодаря за вниманието.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти