В средата на пътя гледаш на живота с други очи

e
Снимка: iStock

Животът сам по себе си винаги е възможност за ново начало. Откриваме красотата в него постепенно – така, както сладоледът ни се услажда с всяка следваща хапка. Достигнеш ли средната възраст, гледаш на живота с други очи.

Помъдряването е дълъг процес. Опитът се трупа с годините – разочарованията ни правят по-силни, а миговете на радост зареждат очакванията с повече оптимизъм. Докато си младеж, морето е до колене, любовта ти се полага по презумпция, а светът на възрастните ти е толкова далечен, колкото темата за деленето на атома. Това е съвсем естествено. Това, както се казва, е в реда на нещата.

От позицията на времето научих няколко много важни неща. Приятелството може да бъде до живот, но в никакъв случай на всяка цена. Обикновено не можем да се сърдим на онези, които ни нараняват и оставят тъгата след себе си. Човешката същност е странна и голяма част от нея не се поддава на анализ, въпреки дебелите книги на Фройд и Юнг.

двойки
Снимка: iStock

Често правим неща, за които искрено съжаляваме, но понякога трябва да постъпваме с убеждението, че честта и достойнството не се купуват с пари. От магазина можеш да си купиш дъвка, но не и съвест. С годините приятелският кръг се стеснява толкова обичайно, колкото вселената не спира да се разширява.

Любовта не е просто дума. Като човек, който борави с думите, аз знам каква енергия носят те. Познавам възхода на гласните и съскащия звук на съгласни, които бързо могат да те приземят на земята. Нищо не е в състояние да победи гравитацията. С времето разбираш, че любовта е действие – ако е истинска, винаги е двупосочна. Останалото е илюзия за любов. А илюзиите нямат нищо общо с мечтите.

Да си мил и любезен не е проява на благородство. Да очакваш комплименти за това, че постъпваш правилно, е снобско и глупаво.

двойки
Снимка: iStock

Вярвам, че наистина е нужно да минат години, за да осъзнаем колко е важно да проявяваме човешкото у себе си. От животните ни отличава разумът, по инстинктите не се различаваме от тях.

Може и да сме щастлива прищявка на природата, но знам че в съзерцанието на идеалната красота винаги има и болка. Същото е със сладоледа – прекалим ли с количеството, последиците за тялото не са никак приятни.

Важното е да не оставаме безразлични. Безразличието е съществуване в свят, който винаги има с какво да ни изненадва. Опитът ни прави мъдри, а с времето сърцето все по-рядко може да ни заблуди. Имаш ли силата да простиш, благодарността на другия се връща стократно.

Добротата е тази, която ни прави красиви.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти