Ужас! Жена ми иска да чистя

чистене мъж жена почистване
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Имам чувството, че когато се налага мъжете да участват в домакинските дейности, се разболяват. Симптомите им са точно като на остра вирусна инфекция – вдигат температура, гади им се и не искат да стават от леглото. Иска им се да дойде бърза помощ с екип от доктор и две едрогърди медицински сестри, които да се погрижат за тях като свършат цялата мъжка и женска работа в дома им.

На мъжете винаги им се струва, че живеят в малко жилище, докато не дойде момент да го почистват. Холът им се струва голям колкото четири футболни игрища, банята като най-големия аквапарк в света, а коридорът - дълъг колкото линиите на метрото в Лондон. В жилище, в което има работа, за мъжете няма нищо малко - нито пространството, нито усилията, най-малко пък нервите.

Забелязали ли сте колко тъпо гледат мъжете, когато вземат метла, парцал или гъба? Гледат тъпо, защото се чувстват глупаво. Те просто не знаят какво точно трябва да правят с тези предмети. Не, че е сложно, а просто е досадно за тях.

Мъжете не обичат да извършват дейности, които не им доставят удоволствие. Ето защо ненавиждат натегачите, които са радетели за солидарност в домакинските работи. Направо се обиждам, когато някой каже, че обича да помага в домакинството. Обиждам се, защото ме лъже в очите и ме прави на глупак. За да кажеш на всеослушание подобна глупост, то или трябва да си много луд, или да си под най-големия чехъл, който те е затиснал със страшна сила.

чистене мъж жена почистване
Снимка: Unsplash

На тези ненормалници искам да им кажа следното: Пичове, ако вие помагате в домакинството, поздравявам ви. Аз, предполагам, правя същото, при това в не по-малка степен от вас. Моля ви обаче да не се превъзбуждате от това незначително действие, като го издигате на пиедестал, защото по този начин вървите против природата – заради вас жените мислят, че мъжете им не са достатъчно мъже, защото не обичат да бършат прах.

Искам да добавя още нещо: Когато ви чуя да обяснявате, че вършите домакинската работа с усмивка на лице, ми се иска да се застрелям. Миенето на чинии и простирането на дрехи не е повод човек да бъде щастлив, усмихнат и с усещане за модерно еманципирано мислене. Най-нормално е в такива случаи хората да бъдат намръщени, недоволни и нещастни, защото само така ще търсят начин да си спестят подобни дейности, като ги прехвърлят на друг – фирма за почистване например. Колкото повече се правите, че домакинстването ви вдъхновява, толкова по-дълго във времето ще го правите. Нещо повече – жена ви ще бъде принудена да продължава да го прави също.

Ако толкова искате да улесните някого в домакинството, не го лъжете, че с удоволствие ще му помагате, а направете всичко възможно да го отървете от ангажимента. Защото да вменяваш отговорности, прикривайки се зад удобното „ще помагам с удоволствие”, не е проява на модерно еманципирано мислене, а проява на липса на каквото и да е мислене.

Още интересни статии от Тодор Капитанов: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти