Трябва ли връзката да има по-голям смисъл от самата себе си

Трябва ли връзката да има по-голям смисъл от самата себе си
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Докато пиша този текст в едно приятно кафене, излизам навън да запаля цигара.

Приближава се дама на средна възраст, нагласена – с червило, букли, перли и зелена рокля и се настанява на моята маса. Усещам, че жената очевидно е с психично заболяване, когато тя изстрелва: „Цигара, дай ми цигара, на каква се правиш?

Извънземна ли си?

Знам те, кучко азиатска, в Корея направи диктатура и сега пак си дошла тук, при комунистите”. Понеже усещам, че всеки момент ще ме набие, защото онова, което вижда в мен е самия ад, бързо оставям една цигара на масата, грабвам си кафето и се изстрелвам към защитеното пространство на кафенето.

В никакъв случай не съм я взела насериозно, но си прочитам началото на текста, за да продължа и осъзнавам, че пиша точно за хаоса, който със сигурност всички усещаме в момента, дори когато сме ментално стабилни. Ето така съм започнала: „Този преход съвсем ни ошашави.

Преходът на всички нива – от патриархиалност към признаване на жената като равностоен партньор; от общество, вкарано в утопията на социалистическата диктатура в социум, който 28 години опитва да дефинира що е то демокрация в условия на базова неравнопоставеност между разнородните си социални групи; от насадени предразсъдъци и неграмотност по отношение на сексуалната култура към разкрепостяване, което в много малък процент води до евентуално осъзнаване на най-интимната ни същност. И не на последно място – големият преход, на който може би дължим целия хаос по „долните етажи” : желанието да разберем кои сме ние в един по-глобален космически план...”.

Снимка: netinfo

Точно тук се сетих, че ако се заиграя и взема, че вържа глобалния космически план с онова, което се случва под завивките, ще е прекалено откачено и излязох да запаля цигара и да помисля за нещо по-нормално, което може да ме вдъхнови.  „С тази нагласа ли привлякох лудата жена?”, запитах се с вътрешна насмешка. „Верно трябва да сменя темата”. 

Снимка: netinfo

Преди да се сблъскам челно с лудата женица, мислех да пиша за партньорствата, вдъхновени от някаква по-голяма обща цел, която надгражда традиционния смисъл на връзките – да създадем дом, да отгледаме деца и когато дойде краят, да знаем, че всичко това е имало смисъл, защото сме продължили еволюцията като сме внесли още живот в живота. На мен това някак не ми стига.

Обичам, когато с партньора изграждаме и нещо друго. Харесвам връзки, в които двамата създават нещо повече от дома и децата  – бизнес, издателства, телевизионни продукции, фондации за изкуство, заминават заедно за друга държава, дори и само единият да има работа, правят курсове, снимат филми, партнират си в научни открития. 

Снимка: netinfo

Дори не е толкова важно дали резултатът от общия им труд ще остане в историята или ще бъде със значимостта на местно телевизионно шоу,  дали ще се развие в дългосрочен план или ще остане само като тяхно хоби. Важно ми е партньорството да не се изчерпва с пазаруването, готвенето, чистенето, срещите с общи приятели веднъж-два пъти седмично, постепенното улягане на интимната страст в секс само когато и двамата не са прекалено уморени, планиране на ваканциите и отглеждането на децата. Трябва да има нещо повече. Онова, което подклажда огъня дълго след като страстта е поулегнала.

Снимка: netinfo

Ако такова нещо няма, знаете какво се случва. Двамата си разпиляват интереса в различни посоки. Някои се впускат в изневери, други в работохолизъм, трети – в някое хоби, което да им дава смисъл.  И започват да се чувстват все по-добре без другия. Да не се разбират, да не се синхронизират дори за това какво ще вечерят. Колкото и да четат жените любопитни статии за сексуални техники, с които да разнообразят живота си, по-голямата вероятност е мъжете да гледат порно и да си играят на съблазнители в еротични чатове.

Пък и двамата се знаят толкова отдавна, че са пределно наясно с копчетата, които сработват от навиците на интимния им живот. В такива, вече отчуждени връзки, да се разчупват навици, си е чиста загуба на време. И би внесло повече напрежение, отколкото нови искри на страстта. Искрите по-скоро се случват след някой и друг скандал. Това, обаче не е ефективно дълго време и ако въобще има някакъв ефект, той е разрушителен.

Снимка: netinfo

Общата цел е друго. Тя е взаимно вдъхновение. Онова, което  Вонегът нарича „силата на допрените мозъци” във „Фарс или никога вече самота”. Вярно, че в книгата, която е в някаква степен автобиографична, без да го натрапва, главните герои са брат и сестра, а не интимни партньори.

Снимка: netinfo

Но все едно – именно Вонегът, „този откачен централно гений” ми даде „нещо, за което да се хвана”, когато бях прекалено млада и още само предполагах каква връзка бих искала да имам „като порасна”. Ето такава, в която силата на допрените мозъци да те движи напред и да ти създава онова относително усещане за щастие, което в други – традиционни, но банални ситуации, не изпитваш с такъв интензитет.

Снимка: netinfo

Ако го нямам, изпитвам самота. Дори и след вълшебен секс. Така и не изпитах потребност да кажа някому: „Хайде да си купим нови пердета”. Тези неща не ме интересуват. Рядко се вълнувам и какво ще вечеряме. Особено ако трябва да го готвя и после да мия чинии. Но ако във връзката ни се случва нещо повече от това да „се грижим за връзката си”, то тогава мога да преместя планини.

Снимка: netinfo

Този преход в интимните отношения е малко по-необичаен. Може би и леко „откачен”, но все пак ми се струва, че натам сме се запътили. Защото човешката природа е такава – и в проявите на лудост, и на ментално здраве – чувства се вдъхновена, жизнена, активна, когато е намерила смисъл и кауза на своето съществуване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти