Това, че не го показвам не значи, че не ревнувам

hh
Снимка: iStock

За ревността са изписани страници почти колкото за любовта. И винаги натежава мнението, че двете вървят заедно. Щом обичаш, значи ревнуваш. Ако го обърнем – щом ревнуваш, значи обичаш, дали ще е вярно, а?

Не се наемам да отговоря, защото за мен приятелите ми казват, че съм оперирана от ревност. И, вярвайте ми, това не е защото не обичам, леле, как се хвърлям надолу с главата във водовъртежите на това състояние, майко мила, чудесно знаейки, че тая глава може и да бъде счупена. Тоест осъзнато се влюбвам, осъзнато обичам и още по-осъзнато не разигравам сцени на ревност. Не че не мога, много съм добра в импровизациите, обаче не виждам смисъла.

Ако не ревнуваш, значи не обичаш, това мнение се шири и се разширява в социума, аз обаче не мисля така. За мен да ревнуваш означава да проявяваш чувството си за собственост. Нездраво при това. Защото може да си собственик на имоти, пари, бижута и всевъзможни боклуци, но на човек – не. Дори децата ти не са твоя собственост, както ти не си собственост на родителите си. Всеки си има своя живот и своя път, по който го живее. Не разбирам как това не се разбира. И какви нискотарифни трагедии се разиграват със сълзи, сополи, кършене на пръсти, стискане на юмруци, скимтене и крещене, преследване, дотягане, обтягане на отношения до скъсване, заради едното „само мен обича“.

Ма глупости на търкалета – освен любимия си, аз обичам майка си и сестра си, децата си, работата си, череши и диня, червените си обувки и синята си шапка, августовските залези в Банкя, чашата си за кафе, цветята си, живота си, макар и кратък и такъв, какъвто е. Не можеш да изискваш взаимност, нито ако я имаш, да изискваш единственост. В нашия свят в единствено число е слънцето, това дето ни свети и всички се въртим около него, тъй щото щенията за единственост и неповторимост са несъстоятелни.

hh
Снимка: iStock

Може да си викаме един на друг слънчице, обаче орбитата ни не е само около един човек, и то точно около този, който иска. Защото обикновено не е само един. И за съжаление невинаги ние имаме желание. Има и нещо друго, много съществено: защо трябва да се самонаказваш с всичките бивали и небивали тежнения е ли ти е верен любимият или напротив? Ами или е едното, или е другото. И ще го разбереш рано или късно. И по-добре по-рано, че да не си губиш времето по-дълго. Рационално погледнато. Другото е да скубеш коси, мавър същи, пък да хукнеш да сплиташ пръсти около гърлото на неоправдалия въжделенията ти, нали се усещате колко е нелепо. Да, бе, неприятно е, да, излъганото доверие трудно се преглъща, но – горчиви залъци дал Господ за всеки, ще си ги дъвчем.

hh
Снимка: iStock

Значи това не е бил твоят човек, толкова е просто. Или е бил, ама ти си го отблъснала с поведенческите си отклонения и претенциите си да доминираш в живота му, както на теб ти е удобно. Тоест човек или обича, или демонстрира ревност. А демонстрациите са онази показност, от която любовта най-малко се нуждае.

„Скъпа, не ми каза всяка сряда ли ще обядваш с онзи твой колега, дето се уговаряхте по телефона за жур фикс?“

Леле, направо го докарва на Отело същи, само дето очите му се смеят и докато сключва пръсти около шията, аз сключвам ръце на гърба му.

„Скъпи, не ми казвай, че ревнуваш…“

Няма и да го каже.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още от Маргарита Петкова:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти