Там, където един безимен сервитьор прави хората щастливи

g
Снимка: Thinkstock

Нещо се случи и то не по Джоузеф Хелър. Ако трябва да сравняваме живота си с роман, сюжетът няма да е от най-привлекателните. Ставаме си все по-чужди.

Съдбата на другите ни вълнува повече, отколкото нашата собствена.

Снимките на останалите изглеждат запечатали повече мигове на щастие, работата им е по-доходоносна и всички сякаш се люшкаме като махало на часовник с идеята, че времето тече в наша полза.

Часовете върху бляскавите циферблати са измамното обещание за вечност, каквато, знаем, не съществува.

Един необичаен ноемврийски ден. На късен обяд съм с приятели в заведение, което позволява да седнем на открито, защото слънцето още боде очите ни, макар хладината на есента да тършува в косите ни.

Смеем се, говорим за това и онова и за момент животът отново изглежда приветлив – завистта, злобата и лицемерието са вече поне с час назад и всичко точно в този момент е повече от прекрасно.

Сервитьорът, който ни обслужва, е с опит - от годините на „Балкантурист“ - в най-добрия смисъл. Изслушва поръчката ни с усмивка и с неподражаемо чувство за хумор ни сервира храна и вино. Подхвърляме си закачки и се кикотим като бохеми, прекалили с абсент.

Идва ред за десерта и решавам да си поръчам кафе. То пристига на втората минута без обичайния късмет.

g
Снимка: Thinkstock

Отбелязвам този факт с най-искреното си чувство за хумор и казвам, че ще върна кафето, щом не е придружено от някоя философска мисъл, навита на малко руло.

Гарсонът обаче ми казва да изчакам, врътва се пъргаво и с бързи крачки влиза в ресторанта. Когато се връща на масата, с нехаен жест оставя до чашата плосък къс хартия, отново се усмихва и тактично се отдалечава от нас. С учудване разлиствам хартийката, сгъната щателно на три пъти и с удивление виждам една-единствена дума, написана със собствен почерк. „Щастие“.

g
Снимка: Thinkstock

Поради изчерпване на наличните количества, човекът ми беше направил истински личен късмет. Само и единствено за мен. Щастие, каквото отдавна не бях изпитвал заради отношението на други, при това непознати хора, към скромната ми персона...

Тази случка ще  помня вероятно до края на съзнателния си живот.

g
Снимка: Thinkstock

В миговете, когато лошото се опитва да вземе връх, ще се връщам към този прекрасен ресторант в центъра на София, където един безименен сервитьор знае как да прави хората щастливи. Напук на съдбата, която също очарова със своите нарочности.

Защото животът не е просто изпитание.

g
Снимка: Thinkstock

Той е много повече от фалшива новина, споделена лъжа и мнимо съчувствие. Никой не е застрахован от това да бъде щастлив. Просто трябва да има очи, за да види щастието извън полезрението на всичко онова, което си въобразяваме, че трябва да бъдем.

Напишете по нещо хубаво за някого. Не е нужно да си поръча кафе, за да му  дадете листчето.

Пуснете му го в джоба, в чантата или му го подайте в ръката.

Сигурен съм, че ще останете поразени от блясъка в очите му.

g
Снимка: Thinkstock

Още от Добромир Банев: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти