Съвременният дом: трансформацията задължителна!

интериор
Снимка: iStock

Ивета Попова

Да, 2020-та определено е година на трансформацията и то не в едно отношение. Пребивавайки у дома плътно за 2 месеца, всеки от нас преоткри какво е подходящо, удобно и нужно за него, така че да не прави компромис нито с пространството, нито с функционалността. Като интериорен дизайнер и архитект с дългогодишен опит, за мен този компромис е немислим. Затова реших да насоча вниманието към това колко нараства необходимостта от трансформация и гъвкавкост на съвременния дом и какви решения прилагам от своя страна в практиката си.

Работата от вкъщи, по задължение или предпочитание, наложи създаването на офис пространство в дома. Винаги съм смятала домашния офис за „must-have” и сега съм повече от щастлива, че той е търсен елемент в интериорния план. Но какво правим с тази стая, когато приоритетите на обитателите се променят и фокусът вече не е върху кариерата, а върху семейството, например? Поредният ремонт?

интериор
Снимка: iStock

Добрият светлинен дизайн може да промени облика на всяко помещение

За мен дизайнът е устойчив и отличен, когато не се налага ремонт всяка година. Затова в работата си винаги търся решения, които създават опции и правят собственика единствен владетел на своето измерение, а не обратното. Чрез професионално проектирания светлинен дизайн можете да сторите чудеса в преобразяването на дома и е много важно той да отговаря на желанията на ви, независимо дали сега, или след година.

Силен привърженик съм на вече доста популярното осветление с релси и магнитни панели – предлага гъвкавост и лесно се трансформира от живущите спрямо техните нужди чрез добавяне или премахване на панели. А ако бъдат включени и такива с насочено осветление – това ще позволи още по-бързото моделиране на светлината в пространството. Елегантен пример за функционалното приложение на този вид модулно осветление е кабинетът на RD-2 – един от последните ни завършени интериорни проекти.

интериор
Снимка: ATG Design

Собственикът нескрито се двоумеше как да се възползва от тази стая още на ниво проектиране. Значително улеснихме избора, когато с екипа ми предложихме помещението да бъде оформено като кабинет, а светлите стени, дървената облицовка и гъвкавото осветление отвориха опцията за трансформация в детска стая на по-късен етап. Ключово бе вградените мебели да служат еднакво добре и в двата сценария, докато останалите мебели са леки и могат лесно да бъдат пренесени. Освен това, насоченото осветление е изключително функционално за целите на кабинета, докато LED модулите от своя страна създават атмосферно осветление, което лесно може да се приглуши или усили чрез добавяне или премахване на модули.

интериор
Снимка: ATG Design

Мебелите – ключът към повече пространство

Освен осветлението, мебелите също са фактор, който може да играе в наша полза, когато говорим за трансформация. Затова не е за подценяване как ще бъдат помислени вградените и меките мебели.

В друг проект SS-2, отличен с функционалния си и минималистичен дизайн в тазгодишните награди „Къща на годината“ за Малко жилище, изборът ни да спечелим пространство бе чрез разделяне на основното помещение на две части чрез стена-гардероб. По този начин успяхме да създадем допълнителна стая за по-млад член на семейството с легло и бюро, a вградените шкафове се преврънаха в ключово място за съхранение на вещи и от двете страни.

интериор
Снимка: ATG Design

От друга страна, изборът на мека мебел също бе решаващ за осигуряване гъвкавост на обитателите в така компактния апартамент от 48 кв.м. Диванът е модулен и може да бъде превърнат както в легло, така и в две отделни седящи места.

интериор
Снимка: ATG Design

Интериорният дизайн не е магия, но създаден професионално, той се отличава с качества отвъд стил и елегантност, на които естетичеки много държа, разбира се. Затова функционалността и удобството са водещи дори и не само по време на карантина.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти