Страх да си голям и страх да ти е голям

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

За всеки мъж е важно да е голям и да му е голям. За всяка жена е важно да е голям и да му е голям. Не ми върти очи и не ми обяснявай, че има и по-важни неща в живота. Така е. Има. Но това не пречи на стремежа и логиката, изразена в първите две изречения.

Нима ще търпиш някой, който ти цитира Шекспир в оригинал, но всичко, което прави когато си легнете, е да те завие? Ми не е яко. Нека те завие, ама после. Нека завиването не е цялото действие в тази пиеса, а нейн триумфален и уморен до изхабяване край.

Какво означава да ти е голям? Скъпа, това означава да е голям. Означава да не се налага да показва, колко му е голям и да не му трябват тълпи зрители за да потвърдят, че е голям. Няма нужда някой да му казва, че е голям и колко точно му е голям. Ние знаем. Разбираме. Означава да не се налага да вика, за да го чуят. Означава да не се налага да ходи като папагал, за да го видят, и със сигурност означава да не се е фиксирал в размера. Най-първичния размер, имам предвид.

Да продължим с дисекцията на големия мъж. Няма проблем с размера на колата си, няма проблем с размера на мускулите си и няма проблем с размера на кучето си. Той е по-голям и по-ценен от изброените. Това е така, защото знае, че когато си голям, си личи. Големият става. Става за всичко и го търсят за всичко. За разговор, за помощ, за компания. Никога не му вдигат с досада, когато звънне по телефона.

Големият никога не досажда със звъненето по телефона. Големият не просто става, той остава. С големия децата стават големи. Е, може и да остави големи белези, но по-добре да помним, кой ни е оставил белезите, а не да имаме малки белези от безлични иглички. То даже не боли, то ти е жалко, досадно, сърби, боцка там, даже и не боли. С големия разговорите са големи.

А когато си голям, ти е и голям.

Добре, де, а като всеки иска да е голям и да му е голям, от къде идва страха от това да ти е голям? О ! Лесно е. Когато искаш нещо, но го нямаш, си оставяш с искането и мрънкането, че не си това, което искаш. Това означава винаги да можеш да се изсулиш и оправдаеш. Да си кажеш, аз ако бях...и да продължиш до безкрай какво не си. Иначе означава да носиш отговорността на големия. Всеки има очаквания към големия. От него очакват да са му големи жестовете, мисленето, действията, размахът, размерът. Не колата, не кучето, не мускулите. Всичко извън тях, което най-често не се вижда, а само си личи, ама ако го нямаш – не просто си личи, че го нямаш, а направо стърже.

И когато един мъж каже, че е „обикновен човек“, че „не се надува“, че „си знае мястото“ и добавя, че „си тежи на мястото“, обикновено не ни казва нищо. Той на теб не ти казва нищо. Абе казва ти – не очаквай нищо от мен. Не изисквай нищо от мен. Щото съм малък. Всичко ми е малко – мирогледа, фантазиите, смелостта.

Ох, това е ужасно ! Представяш ли си го. Иска да е голям, ама да е временно голям. Докато изконсумира и поизползва и малко преди момента с двупосочността и ангажимента. Тогава вече се почва, че „не бил нясно със себе си“, „не бил готов за такава крачка“, било „моментна грешка“ и така нататък. Тогава мигом става обикновен и семпъл. Даже леко смирен. Ама това до голяма степен идва и защото не се научи, че „лошите момчета“ са лоши не в хубавия смисъл на думата.

Не те разбирам, какъв ти е проблемът с радара за голямото в мъжа?! Особено когато правиш една и съща грешка няколко пъти и излизаш с еднакъв „размер“ мъже. Те, братче, даже изглеждат еднакво.

Следващия път, като го намериш големия, преди всичко застани пред него на Ф, в смисъл, сложи си ръцете на кръста, прецени го внимателно, интуитивно. Помисли как би гледала един мъж за теб майка ти и как ти би гледала един мъж за дъщеря ти. Първо ти открий дали и колко голям е и колко му е голям. Остави го да го покаже. НО преди да се съблече. Много преди да се съблече.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти