Спрете да се състарявате с приложения - остарявайте, когато му дойде времето

младост старост
Снимка: Istock

Каква е тази нова мания, която е заляла всички социални мрежи – чрез мобилно приложение да се състаряваме, за да видим в аванс как ще изглеждаме в бъдещето? И аз го изпробвах, и да ви кажа – не съм особено очарован. Дядката в мен не е красавец. Очаквах да го докарвам поне до Ален Делон, а то...

Майтапът настрана, ама искам да попитам съвсем сериозно – допада ли ви това, наистина ли ви се струва смислено – да си добавиш едни годинки отгоре, ей така, предварително, без никакво усилие, без да си живял до шейсет, за да се видиш на шейсет, все едно щракваш с пръсти и магията се задейства. Трябва ти само един смартфон и си готов. Воала!

младост старост
Снимка: Istock

Гледам, че същата тази програма предлага и други екстри – гримиране, избор на прическа, даже подмладяване и още какви ли не глезотийки. Перфектният капан за и без друго суетната българска кифла! Защо да не ѝ дадем възможност да си сложи макиажа виртуално, да се увери, че ѝ отива или пък да провери как би й стояла мечтаната фризура, без даже да ходи на фризьор. Защо пък не?!Това според мен си е цяла маркетингова стратегия – да става още по голяма нуждата от изкуствената хубост, за която и преди съм говорил.

Номерът със състаряването обаче ме потресе – изведнъж цялата ми стена се напълни с бабки и дядовци, които в действителност са млади хора – мои връстници. Явно всеки човек изпитва любопитство към неизвестното. Може би подсъзнателно се боим от самия процес на стареене и искаме да изпреварим времето, да сме подготвени за мига, в който вече няма да имаме перфектен външен вид и опъната кожа.

младост старост
Снимка: Istock

Ще ми се да задам следния въпрос – (казвал съм ви, че мисленето ми е старомодно относно тия работи) – това не е ли поредното доказателство, че технологиите иззеха ролята на самата природа, с други думи – на Бог в нещата. Имам чувството, че скоро целият ни живот ще се задвижва от операционни системи и изкуствени интелекти. Не сега, де – след един век, да речем. Добре, че няма да съм жив дотогава. Лошото е, че вероятно ще съм се преродил. И ще трябва да живея сред преждевременно състарените си, дигитални събратя.

Не искам да бъда черноглед. Напротив – ето ви малко храна за размисъл. Не ви ли се остарява красиво? Не моментално и на снимка, а наистина. Когато моментът настъпи. Когато си извървите пътя. Ако питате мен – не е необходимо да се телепортирате там. Просто вървете напред и не се обръщайте, времето така или иначе минава, само след секунда, вече нищо не е същото. Така че, вземете да го оставите за малко това приложение и поживейте. Трудно е, зная, но може да опитате.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти