След всяка буря се променяме

b
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Забелязах, че след всяка буря, дъното се променя.

Тук онзи ден беше дълбоко. Днес се гмурнах и се нагълтах с пясък – сподели ми наблюденията си мой приятел, докато газехме до колене в морето, за да стигнем до подходящата дълбочина за плуване.

Разбира се, този приятел е зодия Дева. Хората от другите зодиакални знаци в компанията, не бяха обърнали внимание на тази подробност. А дори някой да беше забелязал, че плитчината се е удължила, го е подминал като нещо маловажно. Ще влезем по-навътре, и готово. Важното е, че сега има слънце и не дремеш в караваната.

За мен, като една истинска Дева, това споделено наблюдение имаше стойност на просветление, което светна като крушка в главата на комиксов герой. „Ами, да... точно така е и в живота ни – в личния ни емоционален океан“.

Когато взаимоотношенията са слънчеви и спокойни, навлизаме в тях според характера си. Хората с по-силна мъжка енергия се гмурват още на плиткото. Или се засилват, за да го пробягат бързо и да се бухнат в студената вода, която след няколко размаха, става с прелъстителна температура. Онези с по-силна женска енергия, навлизат бавно, стъпват внимателно, за да не се порежат на някоя мида или да ударят педикюра в камък. Дават си време да свикнат с водата, тялото им да приеме разликите в температурата.      

По-нерешителните, могат да се потопят само до бедрата и да решат, че това емоционално приключение им стига. Разхладили са се малко, разбрали са, че водата е студена. На контролирана сянка и регулиран кран в банята, без мокри бански, заради които могат да настинат яйчниците, приятните емоции са съвсем достатъчни. За тях плитчините са добре дошли. Колкото по-големи, толкова по-добре. Чувала съм ги дори да казват: „Така го разбирам морето“.

b
Снимка: Thinkstock

В плитчината могат да седнат на пясъка и водата да ги облива лежерно като във вана с морски соли. Прекрасно и полезно за кожата. Животът е хубав и на плиткото. Дори и според Дарвин, именно там се е случил преходът от морето към еволюиралите създания на сушата. Значи всичко е наред.

По-авантюристично настроените мацки няма да се откажат докато не стигнат там, където стигат мъжете. Дори и да умеят да плуват само жабешката, когато водата стигне до бедрата, ще съберат смелост да си кажат: „Хайде, стига съм се плацикала, хвърлям се в живота“. И ще задминат шамандурата. С по-бавно, но отмерено постоянство в намеренията. Някои обичат да си поставят цели. Например: „Ще влизам навътре, докато преброя до сто“. Опитните знаят, че ако навътре е 100, при излизане навън ще трябва да броят до 120 минимум. Когато се поемат рискове без да си умел плувец, силите трябва да се преценяват още в началото.

b
Снимка: Thinkstock

Жените, които плуват редовно и владеят няколко стила, си знаят възможностите и изцяло прескачат етапа с плацикането и плавното навлизане. Стигат до дълбокото и започват да плуват.  Могат да бъдат много добри спасители от мъжете, защото характерната женска интуиция ще забележи отрано някой надценил се самохвалко, който навлиза в пространства, които не са за неговата опитност.

Но бурите са друго нещо. Забавно е да подскачаш на вълните, но само ако не влизаш навътре, защото силата на морето завлича повече отколкото изтласква. Големите вълни са за сърфистите в Оаху на Хавайските острови, Фиджи и Ботани Бей в Сидни. Не са за аматьори.

b
Снимка: Thinkstock

Същото е с емоционалните бури в живота ни. Често започват като вълни, които вдигат адреналина. Дори когато се случват много кофти неща, биохимията в тялото някак те напомпва и колкото и да е парадоксално, може да се почувстваш щастлив. Това е от прилива на сила, който се освобождава, за да можеш да се справиш. Истинският шок идва, когато ефектът му отмине и усетиш точно обратното – че си объркан и без абсолютно никаква сила. Че колкото и да е била силна и игрива приливната вълна, три пъти по – силно е било завличането ти навътре и че наистина са ти нужни специални умения и много добра концентрация, за да яхнеш онези вълни, които ще те изведат отново на суша, далеч от капана на стихията, която не се интересува от теб, а единствено от собствения си вихрен танц. Бурите са онези житейски моменти, в които разбираш колко си малък, независимо за колко голям се мислиш. И когато излезеш от тях, винаги си променен.

b
Снимка: Thinkstock

Тогава научаваш истинския смисъл на понятието „смирен“ - признал си правото на стихията да прояви силата си и си се доверил на милостта й да ти посочи изход. Такива изживявания завинаги променят вътрешните пластове на подсъзнанието, които управляват магнетизма в живота ни. (С думата „магнетизъм“ наричам онова, което привличаме и отблъскваме в живота си).

Понякога там, където си бил „дълбок“, труден за приемане, разбиране, незнайно как си станал плитък. По-мек, приемащ и разбиращ. А някъде другаде, където не ти е достигала дълбочина, е станало място, където онези, които се доближават до теб, могат да пропаднат. Ако не внимават или не са преминали през бурите, които учат на смирение и приемане.

b
Снимка: Thinkstock

Затова и всяка нова среща с приятели от дълги години, които си мислиш, че познаваш е различна. Особено, ако всички сте минали през различни бури и сте оцелели. Познавате се, но вече не е съвсем същото. Нито Вие сте същите, нито – те. И ако така се е случило, то е за респект. Красиво е, когато тази ваша, променена в дълбините си същност, отново донесе вдъхновение и мир в цикъла на следващи слънчеви дни.

Ето такива неща си мисля, докато отброявам 100 загребвания навътре в спокойното море и сто и кусур навън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти