Симо, брой до 50 или Ива Екимова в отговор на "До 40-годишните жени..."

Ива Екимова
Снимка: Владислав Филипов/ Christian of Roma Group

Ива Екимова

Драги Симо,

Писал си за 40-годишната жена. Няма как да не се съглася с голяма част от изложеното.

Сега, на 40 мога със сигурност да кажа, че съм минала през много неща и много от тях са минали. Буквално.

Дето се вика, ей сега ще ме стигнеш. Остава ти само една година. Навярно разбираш, че 40-годишната жена и 40-годишният мъж са две съвсем различни неща.

Ей затова искам да ти разкажа за мъжете на 40, 25, 35 и 50. Сигурно няма да се съгласиш с мнението ми, но такъв е животът. Той има най-малко две гледни точки. И те невинаги са  мъжката и женската.

Това, което свързва гореизброените възрастови групи, е инстинктът за продължаване на рода. Той е водещ. Няма как да е друго.

Дори един мъж да твърди обратното, някъде дълбоко в мотивацията му, инстинктът си казва своето. И в този ред от мисли, мъжът и на 25, и на 35, и на 40, а и на 50 най-често търси подходящата женска, която по първични визуални белези се очаква да достави наследника, който ще съхрани гена му (моля да се чете като ген) в красивата си костна структура, здрави зъби, блестяща коса и съвършен ум. Осен ако не се роди момиче и се окаже, че ще продължи друг, не толкова привлекателен род.

На 25 мъжът е почти съвършен, или поне така си мисли, или поне работи в тази посока. Смята, че е център на света и най-вероятно е закусвал нещо безсмъртно, защото не се съобразява с никого. Изпада в дълбока депресия, ако не може да си намери работа, не че я търси кой знае колко усърдно. По-често залага в някой пункт, като му писне, тегли една майна на живота и отива да се напие с приятели.

Ако се прибере с някоя хубавелка на своята възраст или по млада, още по-добре. Ако не - поне ще му плати сметката, днес повече млади момичета работят, за разлика от момчетата. На тати синчетата с бентлитата не ги броим. Те излизат с манекенки, синоптички и други, които захвърлят като им омръзнат.

На 35 той се събужда с тежък махмурлук и ако не живее при мама, решава, че вече е време да направи нещо кардинално с живота си.

Нещо от рода на кариера, брак, деца или поне нов мотор. Всичко това е прекрасно, но не служи за нищо, защото главата му все още е в облаците и нищо важно не му е чак толкова важно.

Пише революционни статуси във ФБ, които навярно прерастват в протести и прочее, но от това продължаване на рода не произтича. Навярно тогава вече се появяват първите признаци на страховата невроза от остаряване, примесена с истерията на биологичния часовник.

Истинската драма настъпва, когато жената не иска деца, а любовницата е готова на всичко за такива. Е, тогава какво правим? Знам ли. Да беше жив Фройд, да го попитаме, ама не е.

Виж, на 40 става още по-страшно. Тогава тийнейджърите, прилежащи към 40-годишната жена, за която говориш, са окомплектовани с 40 или малко повече годишния мъж. Няма да ти описвам неговата любовница, както и нейния любовник.  Ще кажа само, че са горе долу на една възраст – около 25. На 40 вече има нужда от нова кауза, нова работа, нова кола, нов стил и нова прическа. Освен ако на 40 не се окаже, че той предпочита собствения си пол и е без потомство, както и биологичен шанс за такова... но за това - друг път.

На 50 обаче, виж на 50 драмата се превръща в истинска трагедия. Сериозният и отговорен 50-годишен мъж с гордост позира с внуците си... А все по-често и със собствените си деца, които са на възрастта на внуците. Не ти го пожелавам. То не е толкова смешно, колкото жалко. А е жалко, защото често е съпроводено с козметични процедури, които са придружени от разговори за диети, хранителни режими, боядисване на косата без това да изглежда смешно и така нататък.

Ако нищо от гореизложеното не е на лице, мъжът на 50 години си купува мотор.  В това няма нищо лошо. Проблемът е в падането. То на практика винаги е проблем, но да падне с мотор на 50 е нещо съвсем различно от това да падне с мотор на 25. Болежките в колене и рамена хич няма да ги коментирам – далеч си, ти си още много млад.  

Иначе си прав. Подобно на жените, всеки от тях се справя чудесно с даденото от Господ, мама и тате, в която и година да се случило това.

Казват, че зад всеки успял мъж стои една великолепна жена. Имам два примера за това как две забележителни жени произведоха от мъжете си блестящи личности. С много търпение, изящество, мъдрост и любов. Ще ми се и аз да можех така.

Симо, един съвет от мен: не си купувай мотор нито на 40, нито на 50. Няма такова клише!

Прочетете още от Колонката на Ива Екимова в Edna.bg:

Великолепната жена съществува!

Златотърсачка! Да, защо не?

Да бъдеш или да не бъдеш... майка?!

Скъпи, запознай се със съвършената жена

Възможно ли е приятелството между мъж и жена?

Секс, четири жени и един щур уикенд

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти