Редактор „оргазми“ се завръща от емиграция

Редактор „оргазми“ се завръща от емиграция
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Има теми, от които емигрирам и когато се завърна след години, малко се обърквам. Точно както емигрантите от 90-те на миналия век, които в началото не си идваха обратно по десетина години. Имаш някакви странични наблюдения, информиран си, но мнението ти не е много меродавно, защото ежедневието ти е подчинено на друг обществен стандарт. Уж всичко си знаеш, но имаш нужда от екскурзовод. Задаваш въпроси, на които ти отговарят сякаш си много тъп и нищо не разбираш.

Точно така се чувствам по отношение на онова, което научавам за интимния живот на днешните 20-30 годишни жени. Нелепо се почувствах и когато разгърнах страниците на книга, която млада приятелка ми препоръча. Европейският бестселър на две норвежки, студентки по медицина, със заглавие „Сигурна ли си, че познаваш чудото там долу? Нейно величество: Вагината“. Повече от месец я прелиствах като неопитен младеж, който се опитва да намери митичната G точка на жената като стриктно следва ръководство в учебник по медицина. 

g
Снимка: Thinkstock

И вместо да започне леко да се възбужда като пред ренесансова картина на разголена дама, започва да усеща кастриращото чувство, че тази работа със секса и медицинските последствия от него е толкова сложна, че по-добре да си отиде на фитнес и после да влезе във виртуалното пространство на игрите, където поне е ясно колко точки получаваш, когато натиснеш правилните копчета.

С плаха надежда отворих главата, наречена The Big O – „Голямото О“ от години е изразът, който медиите използват за оргазма. От eдна малка прекрасна книжка на английски за Big O започна и моята кариера като автор на теми за секса. Преведох я за първия летен брой на най-новото и модерно женско списание преди 20 години. Редакторките я сложиха като приложение и за първи път беше удвоен тиражът, а броят тотално разпродаден. Приятелка, която ходеше на почивка на къмпинг „Градина“, ми каза, че имало един брой, който си предавали като в библиотека – срещу подпис и дата за връщане. Заради този успех на изданието с Big O, колежките ме нарекоха „редактор Оргазми“ и ми връчиха целия куп западни списания, за които бяхме абонирани. От този ден това стана моя ресор. Почти няма нещо, излизало на българския пазар и в западните списания, което да не съм прочела през следващите 8 години. Направих стотици интервюта - с жени, мъже, проститутки, писателки, включително с лекари и психолози, както и хиляди неформални разговори с мъже и жени, свързани с целия диапазон от теми. Нещо повече – бях превърнала в кауза да бъдем грамотни и добре информирани за съкровището там долу. Емигрирах от темата след като издадох книгата „Секс, любов и други глаголи“. То е като в спорта – човек трябва да знае кога да спре.

g
Снимка: Thinkstock

И ето сега, може би заради тази стара слава на ветеран в спорта, младата ми приятелка казва: „Веднага се сетих за теб, много ще ти хареса“. Определено има достойнства, които мога да ѝ призная. Ценна е като информация за абсолютно начинаещи. Вече я похвалих заради нещо, чиято власт над днешните млади хора не си давах сметка – сравнението с порното. Но всичко останало е изключително много подробности за методи за контрацепция и алманах на разнообразни възможни гинекологични заболявания. Можеш да научиш почти всичко за действието на естрогена, проблемът с ендометриозата и вулводинята. За тези два проблема не бях чувала никога и съм безкрайно благодарна. Така се появи усещането за завръщане от емиграция – колкото и да ти е роден, не усещаш света, който заварваш като сроден. На някои неща се ядосваш, други те объркват, за някои си казваш, окей, ама... стои ми като ненужна кръпка. Но накрая просто се смиряваш. Приемаш, че дори да не разбираш защо нещата са се променили така, не се чувстваш и в правото си да ги променяш или съдиш.  

g
Снимка: Thinkstock

Сетих се за нещо, което бях забелязала, но не му обръщах сериозно внимание. И то е, че младите жени постоянно се изследват за нещо и са станали малки ходещи енциклопедии по медицина. Изследват се преди и по време на бременност, а и след това. Разбират от новото поколение контрацептиви, а и да не разбират, слушат докторите си и стриктно ходят всеки шест месеца на преглед с пълния пакет намазки. Все по-често си замразяват яйцеклетки, за да могат да родят и на по-късна възраст. Имам приятелки, които имат прекрасни бебета, родени след 45-годишната им възраст, благодарение на този метод. В никакъв случай не съм против. Като цяло приветствам и желанието за грамотност, профилактика и прочее.

g
Снимка: Thinkstock

Но въпреки това, емигрантът в мен не разбира нещо, което ми се струва важно. Къде остана мистерията или по-точно казано „чудото“ на нейно величество вагината, при толкова голямо медицинско демитологизиране и хормонално разчленяване? Съжалявам, но следното описание на Big O никога няма да се предава от жена на жена срещу подпис и обет за връщане на къмпинг „Градина“: „Сякаш половите ти органи експлодират, а мускулите на тазовото дъно най-често се свиват в ритмични контракции. Контракциите започват от долната част на влагалището и се простират нагоре, докато обхванат цялата вагина и матката. Мускулите около уретрата и ануса често също участват. Средно оргазмът при жените трае около 17 секунди. Когато приключи, кръвта започва да се отича от половите органи. Тогава тялото преминава във фазата на успокояването, когато всичко се връща към нормалното си състояние“.

g
Снимка: Thinkstock

Добре, четете, образовайте се, нямам нищо против. Правете изборите на поколението, към което принадлежите. Но ако сте склонни да послушате ветераните в спорта, моля не замесвайте момчетата и съпрузите си в медицинската дисекция на чудото там долу. Освен ако не искате да ги кастрирате психически. Дори гинеколозите никога не преглеждат собствените си жени. Не израждат децата си. Насочват половинката си към свои колеги. Да познаваш организма на жена си научно, не помага, а пречи на радостта от секса. Не вярвам да искате това. Дайте шанс на мистерията да не знаете „какво цъка вътре“, доверете ѝ се заедно с любимия човек. Контролирайте каквото искате, но не и магията на сексуалната интимност. Тези около 17 секунди наистина си струва да не бъдат разгадавани. По съвсем различни причини. Чудото е да откриете тези причини сами. Без никакво ръковоство за употреба, с пълна загуба на контрол върху онова, което се случва. Ако не пуснете контрола, мускулите могат да правят каквито си искат контракции, но оргазъм с голямо О няма да изживеете. И ще ошашавите партньора си.

g
Снимка: Thinkstock

 Още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти