Провокация за въображението и стимул за успех: Дизайн събитията на 2020

дизайн архитектура
Снимка: Pexels

Ивета Попова

Обикновено пролетта е онзи вълнуващ сезон, преизпълнен с дизайн събития от световна значимост за индустрията. Очакван с нетърпение в продължение на година, този период от 2020 г. бе рязко преобразен в глобален мащаб от коронавируса и мерките, предприети за ограничаване разпространението на COVID-19. Здравето и сигурността, бидейки най-висши приоритети, наложиха отменянето или отлагането на множество от тези събития, оформящи тенденциите в архитектурата, продуктовия, интериорния и изобщо дизайна като интердисциплинарно визуално изкуство.

Определено се вълнувам от темата, не само защото и лично инициирах събитие с основен фокус дизайн и неговото имерсивно представяне чрез изкуството – FEEL ME experience, но най-вече защото тези форуми са жизненоважни за „здравословното“ съществуване на екосистемата в бранша на архитекти, интериорни и продуктови дизайнери. Носят идеи, провокация на въображението и възможност за интересни контакти отвъд професионалната сфера и индивидуалния балон на средата ни в България. И за да бъдете в крак с най-новото от света на дизайна и изкуството, препоръчвам някои от топ форумите, които си заслужава да следите, а ето и техния актуален статус.

Отменени събития

Несъмнено подготвяйки гигантско събитие от обществена значимост е важно да се вземат под внимание всички рискове. Някои от големите решиха 2020 г. да бъде нулева и да подготвят още по-грандиозни формати за следващата година.

дизайн архитектура
Снимка: Unsplash

Festival of Design

Плануван тази година между 12-ти и 15-ти март заедно с вече отложения фестивал Design Shanghai, Festival of Design ще се завърне отново през 2021 г. Събитието е микс между презентации, работилници, инсталации и изложби с визия да обгърне общия аспект на дизайна, като го разглежда като приобщаващ, интердисциплинарен и иновативен.

Festival of Design е инициатива на Design Republic – новаторска дизайн платформа, основана от професионалистите в архитектурата и дизайна на продукти Lyndon Neri и Rossana Hu.

Art Basel Hong Kong

Изключително значимо и отличително събитие в сферата на визуалното изкуство на глобално ниво, Art Basel Hong Kong задължително представя галерии от Азия и Азиатско-тихоокеанския регион. Събитието предоставя задълбочен преглед на многообразието на региона чрез исторически материали и авангардни творби на утвърдени и нововъзникващи художници. Решено бе, че събитието за 2020 г. ще бъде отменено и показано догодина между 25 и 27 март.

дизайн архитектура
Снимка: Unsplash

Legends

Legends е ежегоден фестивал в Лос Анджелис, който привлича хиляди посетители в арт квартала La Cienega Design Quarter, където витрините на магазини, шоуруми и галерии са трансформирани от интериорни дизайнери. Тазгодишното 12-то издание е отменено, а оргиналните дати бяха 7-9 май 2020 г.

Вече повече от половин век La Quenega Design Quarter е дестинацията за изискани купувачи, които търсят най-висококачествен дизайн за дома. Този легендарен квартал с романтичните си дворове, примамливи витрини и съкровищници от антики, мебели, килими, аксесоари и изкуство, е известен като „сърце на търговията” и работно място на интериорния дизайн в Лос Анджелис. Рамо до рамо с някои от най-бляскавите ресторанти, бистра, модни бутици и салони на Ел Ей, LCDQ е дестинация за всички, които искат да усетят автентичния стил на западното крайбрежие.

Light + Building

Light + Building е събитието, на което индустрията представя на всеки две години най-новите продукти в областта на осветлението, електротехниката, както и домашната и сградна автоматизация. Това е моментът, когато Франкфурт се превръща в гореща точка за архитекти, електроинсталатори, търговци и представители от сектора на недвижимите имоти от цял свят. Тази година събитието оригинално бе планирано за началото на март – от 8 до 13-ти, а сега се измества за 27 септември – 2 октомври.

Design Shanghai

Едно от водещите дизайнерски събития в Азия – Design Shanghai, е на прага на своето седмо издание. Всеобхватната програма представя съвременните, класически и луксозни тенденции в дизайна, простирайки се от кухня, баня, работно място до най-нови и иновативни материали и тяхното приложение в архитектурата и интериора. Изложители от цял свят не ще пропуснат възможността да покажат на широката аудитория какво са подготвили за 2020 г. Събитието се премести от 12–15 март в периода 26–29 май.

Представяйки най-добрите дизайнерски марки и галерии от цял свят, Design Shanghai предлага уникална и вълнуваща платформа за контакти и установяване на дългосрочни бизнес отношения с най-добрите архитекти в Азия, интериорни дизайнери, търговци на дребно и частни купувачи.

Salone del Mobile

Всеки април Милано доминира в международната дизайн общност със знаковото събитие Salone del Mobile, което покорява целия град за няколко месеца напред. Този април е различно. Милано се оказа в окото на вихъра, наречен коронавирус, и това предопределя и промяната. За всеобща радост тя е само в отлагане с няколко месеца на ключовия форум, изпълнен със събития, и от 9-14 април фестивалът се измества за 16-21 юни.

С нотка носталгия си спомням миналогодишното посещение в Милано през пролетта за Salone del Mobile 2019, защото истината е, че тази година ще се насоча към локалните събития.

дизайн архитектура
Снимка: Pexels

Venice Architecture Biennale

17-тото международно изложение за архитектура във Венеция ще се проведе от 29 август до 29 ноември 2020 г. Обикновено заемащо 6 вълнуващи месеца с експозиции, тази година в отговор на световните мерки за ограничаване на COVID-19, популярният архитект и куратор на Венецианско биенале на архитектурата Хашим Саркис взима решение за скъсяване на изложението в 3 месеца.

„Светът поставя нови предизвикателства пред архитектурата“, заяви Саркис. „Очаквам с нетърпение да работя с избрани архитекти от цял свят, за да си представим заедно как ще се справим с тези предизвикателства.“

“How will we live together?” (Как ще живеем заедно?) е заглавието, избрано за тазгодишното издание на биеналето, което не можем да отречем, резонира напълно към текущите промени в глобално измерение.

Тази година неизменно ще е белязана в много отношения от настъпилите промени заради коронавируса и е важно как общността ще реагира и ще отговори на предизвикателствата. Професионалистите в областта на архитектурата и дизайна винаги са били носители на иновативни решения и подходи и сега отново ще бъде така. Изкуството говори в моменти на криза с езика на хората. Нека не го забравяме.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти