Прегряване и топлинен удар при децата: Как трябва да реагираме

e
Снимка: iStock

При прегряването започва ексремно изпотяване, в резултат на което организмът се дехидратира, компенсаторно се увеличава сърдечната честота, започват централни съдови нарушения, в резултат на което детето става замаяно. Състоянието бързо се подобрява при извеждане на прохладно място и прием на достатъчно течности.

Ако не се вземат мерки, прегряването прогресира до топлинен удар, при което настъпва трайно повишаване на телесната температура до патологични стойности над 40 °С и изчерпване на компенсаторните механизми на организма.

Какво да направим, ако детето е прегряло?

Ако детето е прегряло, но няма признаци на топлинен удар, първото нещо, което трябва да направим, е да го изведем от горещата околна среда и го поставим на място с дебела сянка или помещение с климатик за предпочитане.

Отстранете всички излишни дрехи. Осигурете прием на достатъчно течности! За кърмачетата това означава – кърмене или адаптирано млако. Ако детето е захранено, може да предложите вода или готов електролитен разтвор, по лекарска преценка.

Охладете детето, може да го облеете с хладен душ (с температура на водата около 35-36°С) или да поставите студени компреси на главата, под мишниците и между краката. Наблюдавайте температурата, не позволявайте прекалено охлаждане.

e
Снимка: iStock

След нормалнизиране на температурата, облечете подходящи дрехи и продължете да давате течности. Ако детето се възстановява бързо, реагира адекватно и е контактно и спокойно, може да предложите храна.

Ако състоянието не се повлиява от предприетите мерки бързо или наблюдавате влошаване, с признаци на тежка дехидратация и промяна в съзнанието, е необходимо да потърсите спешно медицинска помощ.

Какво да направим, ако детето има признаци на топлинен удар?

Първо, незабавно позвънете на Спешна помощ! Докато изчаквате медицинския екип, се опитайте да охладите детето максимално бързо. Отново - извеждате на сенчесто място или за предпочитане в помещение с климатик.

Поставете по тялото компреси с хладка вода. Успокойте детето и бъдете до него през цялото време.

Не предлагайте медикаменти, те не просто не биха повлияли телесната темепратура, а освен това могат да имат и токсичен ефект.

При топлинен удар децата не могат да приемат нито храна, нито течности през устата.

e
Снимка: iStock

Как да предпазим децата от топлинен удар и прегряване?

  • Избирайте подходящи за сезона дрехи от естествени материи и със свободна кройка, винаги обличането трябва да е еднослойно;
  • Никога не оставяйте детето в паркирана кола, дори за кратко;
  • Подсещайте децата често да пият вода, особено когато са навън;
  • Избирайте сенчестите места за разходка и игра;
  • Не извеждайте децата в най-горещите часове на деня, обичайно те са между 13 и 17 часа;
  • Проверявайте температурния комфорт в колата по време на пътуване;
  • Ако у дома не разполагате с климатик и температурите станат наистина високи, може да посетите обществено място с подходящо охлаждане – библиотека, голям хранителен магазин, музей или мол.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти