Предизвикателството пътуване с малко дете

e
Снимка: iStock

Дълго мечтаната порция почивка често се комбинира с неприятна гарнитура: малкото дете се разболява точно по време на отпуската. А понякога неприятностите започват още по време на пътуването.

С големите деца обикновено няма проблем, с телефон в ръка мрънкането намалява значително. Но за малките часовете път са истинско изпитание. Колкото и да ви се иска да разнообразите живота си, добре си помислете ако трябва да пътувате с бебе. То обича рутината, трудно се адаптира към новите условия на живот, имунната му система е неукрепнала, терморегулацията недоразвита и често се разболява след дълго пътуване.

e
Снимка: iStock

Мъдро решение е да не предприемате дълго пътуване с бебе, а ако решите да рискувате, почивката да е поне 10 дни, а не два-три дни, при които да няма време за адаптация.

Понякога родителите сами си докарват кошмарното пътуване. Обикновено бебето се претопля в колата, не се пуска климатика и не се отварят прозорците, за да не настине (при 30 градуса!). Някои деца повръщат при пътуване, нервничат, не ги свърта на едно място. Как да си осигурим спокойно пътуване с деца, а не мъчение?

Първо преценете дали си заслужава цялата хамалогия. Ако бебето е малко, има проблеми като колики, рефлукс, алергии, специален режим на хранене. Рисковете са повече от приятните усещания. Още на първите завои ще спирате да чистите колата. Повръщането е почти задължително при най-малките, в колата те са свити в столчето, а не легнали, както трябва да е до шестия месец.

e
Снимка: iStock

Изберете подходящо време. Избягвайте обедните часове, когато е най-горещо. Най-подходящо време е сутрин рано и вечер късно. Ще си спестите много ядове, ако тръгнете по време, когато детето обикновено спи. Така ще си осигурите няколко спокойни часа. Спирайте на всеки час и извеждайте детето навън на чист въздух, когато е будно. Скъсете времето за пътуване максимално, като ползвате кола и самолет. Дълго пътуване с малки деца с автобус е неразумно – останалите пътници не могат да се съобразяват с нуждите на децата, а и се гони разписание.

Погрижете се за сигурността на детето! Малките деца задължително пътуват в кола в специални столчета, а по-големите с колани на задната седалка. Според КАТ 300 човека годишно загиват при катастрофи поради липса на предпазни колани. Повечето от тях са деца, поради малкото си тегло те „изхвърчат” при удар и се нараняват тежко.

e
Снимка: iStock

Осигурете комфорт по време на пътуване. За да се чувства детето добре са нужни оптимална температура в купето, вода, тоалетни принадлежности, приятни занимания, за да не скучае. Не се страхувайте от климатика, стига да не духа директно в детето. Пуснете го така, че да духа на предното стъкло и да охлажда колата. Дайте на детето любимата играчка, пуснете предпочитаната музика или му разкажете приказка.

Особено неприятен е проблемът с деца, които повръщат по време на път. Има хора (малки и големи) с особености на вестибуларния апарат и лабилна вегетативна нервна система, които при пътуване, особено на път със завои им прилошава, вие им се свят и повръщат. Преди път те не трябва да се хранят обилно, особено с мазна храна. За тежките случаи има лекарства против повръщане, включително близалки, дъвки, свещички, също и хомеопатични.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти