Подарете си нещо малко за Коледа и не преставайте да обичате

балет коледа
Снимка: iStock

Когато гледам някоя от картините на знаменития Илер Жермен Едгар Дега, винаги ме наляга особено чувство на тъга. Тъга, свързана с осъзнаването, че животът е колкото красив, толкова и пълен с предизвикателства.

Зад бляскавия свят на балерините, пресъздаден в картините на френския художник, се крие жестоката действителност, в която момичетата с пачки са били принудени да съществуват. Вдъхновяващо е усещането, че въпреки шокиращия живот, който са имали, са се докоснали до съвършенството. Грация, достойна да бъде обречена на вечност.

degas
Снимка: Getty

С настъпването на светлите празнични дни е съвсем естествено да мислим какво да подарим на най-близките си хора. Лъскаво опакованите подаръци под коледната елха винаги връщат усмивките, а смехът става звънък – като част от весела мелодия на отдавна забравена латерна.

Важно е да разберем, че ние също сме заслужили да възнаградим доброто в себе си. Подарете си нещо малко, защото не сте спирали да обичате. Много е лесно да бъдем лоши, но добротата ни е заложена по природа. Нейната проява е израз на човешката ни същност.

Доброто започва от мен и от теб, предаваме го като жив огън от сърце на сърце, за да озарява дните, които ни е писано да изживеем.

Всички се нуждаем от любов, а тя не ни се полага по право. В нейно име водим войни, извършваме предателства, трупаме разочарования, но точно като при балета, любовта е неизменна част от смисъла да изживеем живота си възможно най-пълноценно. Когато подхождаме с добро и сме уверени, че тази доброта се множи чрез нашите действия и мисли, трябва да ѝ се отплатим по подходящ начин.

жена балерина магия магично светлина лампа мистично
Снимка: iStock

Отдаването на другите изисква обич към себе си.

Не е нужно подаръкът да има материална стойност. Достатъчно е да си отделим време. Грижата към нас самите може да бъде изразена с разходка на любимо място, с четене на нова книга, с миг на съзерцание, в което да си припомним колко важни сме всъщност. И аз, и ти.

магично огледало жена светлина лампички мистично
Снимка: iStock

Колкото и различни да сме, до един имаме мечти, страсти и представа за щастие. Мигащите светлини на елхата осветяват стаята с надежда, че нещата ще се подредят точно както трябва. Каквото и да се случи, ние сме длъжни да устоим на изпитанията на живота и да не забравяме, че той е най-ценното, което притежаваме, че ни е даден, за да го живеем заедно.

Поглеждам към една от балерините на Дега. Изображението ме връща към тъгата, за която стана дума в началото. Благодарен съм ѝ. Подарявам си този момент на наслада, без да е нужно да притежавам картината физически. И се усмихвам.

Прочети още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти