Партньорът ми е мил, но избухлив

Партньорът ми е мил, но избухлив
Снимка: netinfo

Алексей Бъчев

Здравейте, г-н Бъчев!

Пиша ви, защото имам проблем с моя партньор, с когото живеем заедно вече 7 години и имаме син на 3 годинки.

Проблемът е, че партньорът ми е много нервен, избухлив и от време на време ми посяга, и то пред детето. Иначе през останалото време е много мил, грижовен и т.н.

Моля ви за съвет какво мога да направя. Прочела съм три книги на Ивинела и много ви хресвам - и нея, и вас !

БлагоДаря ви предварително!

Здравейте,

Имал съм подобен случай – на иначе мил и грижовен съпруг, който от време на време изпада в неконтролируем гняв. Тогава, обаче, работих и с двамата партньори и особено – с мъжа, който беше дал заявка, че иска да промени и да овладее това свое поведение.

Би било добре да коментирате с партньора си такава възможност – да работим с него. Защото, всъщност, това, което променяме, е личната нагласа и отношение на човека, който е заявил, че се намира в проблематична ситуация. Във вашия случай вие възприемате ситуацията като проблематична, но дали и вашият партньор я осмисля по същия начин?

Не пречи обаче да пробвате някои от техниките. Например – преименуването. То е много ефективно в подобни ситуации. Може да преименувате самата ситуация. Сегашната ви ситуация се нарича: „Партньорът ми е нервен и ми посяга”.

Сетете се за друга ситуация, в която е бил мил и добър и я използвайте за да дадете на проблема ново име. (Например: „С партньора ми сме на плажа и двамата сме щастливи и спокойни”.) Използвайте това име като мантра и всеки път, щом усетите, че нещата се влошават, повтаряйте наум многократно това ново име.

Снимка: netinfo

Друг вариант, който ми хрумва, е за известно време да измисляте абсурдни причини за неговия гняв. Например: „Той се гневи, защото... под дивана няма канела”. Или защото „на перваза няма макарон”. Старайте се да подбирате такива нелепи и маловажни причини, за които не сте чували някой някога да се е гневил. И разбира се – коригирайте пропуска (т.е. сложете под дивана канела, а на прозореца – макарон).

А ако партньорът ви обича да чете, може небрежно да оставите книгата на Ивинела Самуилова „Гатанки от небето” на достъпно място, с разделител, поставен на главата „Гневите ли се?”.

Мисля, че ако прочете това послание, няма как да не се замисли върху поведението си.

Сърдечни поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти