Отговор на вечния въпрос: Защо не отслабвам?

жена храна диета
Снимка: Istock

Ипократис Пападимитракос

Ако някога сте си задавали въпроса „Защо не отслабвам?“ тази статия е за вас. Преди да сте се отчаяли напълно и да прекратите всички опити да свалите излишните килограми, отделете 5 минути и я прочетете.

Въпреки че този въпрос е като за 100 000 лв, отговорът му не е чак толкова труден, ако разсъждаваме логично. Точно както и в играта за гореспоменатата сума...

Знам, че най-често „Защо не отслабвам“ се питат:

  1. хора, които са положили усилия;
  2. хора, които са вярвали, че този път ще успят;
  3. хора, които имат желание да се справят с излишните килограми.

Най-вероятно това са хора, като вас. Какво се е объркало? Защо не са успели? Възрастта? Здравословното състояние? Стресът? Не. Причините за състоянието „Не отслабвам!“ се крият на съвсем друго място. В тази статия ще ви разкрия кои са те. Представям ви моята гледна точка, базирайки се на дългогодишния си опит като консултант по хранене.

За 17 години съм чул и съпреживял над 21000 истории на хора с проблеми с килограмите. Всички тези истории са различни и уникални, но в разказите на хората, които заявяват „Не мога да отслабна.“ Винаги има няколко общи неща. И точно те са търсените от нас отговори на въпроса „Защо не отслабвам?“. Ето ги и тях.

Най-често срещани причини за липсата на прогрес в борбата с килограмите:

Причина №1: Липсата на правилна и обективна информация

В днешно време имаме неограничен достъп до информация. Предизвикателство се оказва филтрирането на това огромно количество информация. Филтрирането на нужното от излишното и на правилното от грешното. Тук няма да говорим за информацията като цяло, а за информацята относно храненето, диетите и отслабването. А нейният обем е огромен. И продължава да расте.

Почти за всяко твърдение, на което попаднете относно храненето, диетите и отслабването, съществува и такова, което го отрича напълно. Информацията е безкрайна, противоречива и объркваща. Ако не подхождате максимално кричитно към всяко твърдение, е много вероятно да се доверите на информация, която ще ви подведе.

жена диета спорт упражнения храна
Снимка: Istock

И какво се случва? Сценариитте са два:

Според информацията, на която сте се доверили, не е нужно да полагате никакви усилия, за да отслабнете (това е най-често информация за всякакви видове чудодейни средства за сваляне на килограми – хапчета, чайове, магнитни гривни и т.н.) Какво се случва:

Вие как мислите? Да, прави сте. Не се случва нищо. Но хората, които са се подвели считат, че проблемът е в тях, а не в метода, който са избрали. И започват да се питат „Защо не отслабвам“...

Според инфомацията, на която сте се доверили трябва да насочите усилията си в конкретна посока за определен период (например да изключите цели групи храни от менюто си; да не ядете нищо в продължение на определен период; да консумирате само определен цвят храни т.н)

Какво се случва:

Вие насочвате усилията си в точно указаната посока. Впрягате цялата си воля. Знаете, че можете да се справите, защото трябва да изтърпите само 5 дни/2 седмици/90 дни/ - определен период от време. Но волята е ресурс. След известно време тя се изчерпва... И тогава отслабването спира. Вината не е във вас. Никой няма неизчерпаем запас от воля. И не е нужно.

Ако желаете да постигнете трайни резултати с килограмите, не залагайте на волята.

жена диета спорт упражнения храна
Снимка: Istock

Причина №2: Мотивацията ни да свалим килограми

Какво ви мотивира да свалите килограми? Предстояща почивка? Здравето ви? Суетата? По-малък размер дрехи? Замислете се дали бихте отказали лесно парче торта заради по-малък размер дрехи или заради високото кръвно? Знам, знам. За кръвното има хапчета, а това с дрехите, може и да се отложи малко...

А сега си помислете дали бихте отказали парчето торта, ако сте решили да се грижите добре за себе си. Много по-вероятно е. Дори бихте били горди от постъпката си, ако зад нея стои правилната мотивация. Единствената мотивация, която може да оправдае всичките ни усилия, е желанието да се грижим за себе си. С правилната мотивация, дори и да стигнем до въпроса „Защо не отслабвам?“, ще открием причината и ще продължим напред. В този случай, най-вероятно тя ще е една от следващите две в нашия списък.

жена диета спорт упражнения храна
Снимка: Istock

Причина №3: Организация. Организация. Организация.

Третото място в нашата класация за причини спиращи отслабването, заемат организационните ни умения.

Когато разполагаме с правилна информация за отслабването и сме истински мотивирани да се справим, това което може да ни препъне е организацията. Не е новина, че добрите организационни умения са изключително полезни за всеки един аспект от живота. И е важно да работим върху тях, за да направим живота си по-лесен и по-приятен.

Но нека да се върнем на темата за отслабването. Дори и огромното желание за спазване на най-правилния точно за вас, балансиран хранителен режим, може да се препъне в невъзможността да организираме храненето си. Организацията на храненето включва всички процеси - от планиране на покупките и пазаруване на храна, през готвене, до отделяне на време за редовно хранене.

Много често неумението ни да се организираме, е причина за застопоряването на стрелката на кантара. А организацията се учи. Към нея се привиква.

Едно от нещата, които най-често обсъждаме с клиентите ми в кабинета и онлайн, е точно как да организират храненето си. Подреждайки всички елементи, те успяват да намерят и време, и настроение да се придържат към подходящия за тях режим. Дори да звучи трудно, организацията на храненето в действителност е умение, което лесно можем да овладеем. Зависи изцяло от нас. И си заслужава.

жена отслабване спорт
Снимка: Istock

Причина №4: Дисциплина

Четвъртата най-масова причина за стигане до въпроса „Защо не отслабвам?“ се крие в липсата на дисциплина, постоянство и послeдователност в действията ни.

Много често позволяваме една допусната грешка в режима, който спазваме, да е препъникамъкът, който обръща цялата каруца. Искаме да сме перфектни с изпълнението си, но пради липсата на дисциплина и постоянсто, само една грешка от наша страна, ни хвърля в другата противоположност...

Не трябва да бъркаме „дисциплината“ с „воля“. Разликата е съществена и се изразява в това, че дисциплината изисква усилия, а не търпение. А точно усилия са ни нужни, за да взимаме правилни решения и да правим правилните избори, свързани с храненето ни.

Липсата на дисциплина най-често води до грешни решения и основно до превръщането на „храна за вкус“ в основна храна. Под „храна за вкус“ имам предвид храна с ниска или нулева хранителна стойност, която обаче е вкусна (junk food).

Не можем да очакваме да постигнем значими резултати в борбата с килограмите, без да положим усилия. И точно дисциплина ни е нужна, за да не се откажем още на първото препятствие. Не военна дисциплина, а дисциплина на духа. Спортна дисциплина – такава, която ни помага да вървим напред, дори когато е трудно.

жена диета спорт упражнения храна
Снимка: Istock

В заключение, можем да кажем, че ако:

  1. разполагате с точна и проверена информация за процеса на отслабване и метода, на който смятате да се доверите;
  2. започнете с правилната мотивация;
  3. положите усилия да организирате храненето си и
  4. имате необходимата дисциплина
  5. тогава няма да стигнете до въпроса „Защо не отслабвам“.

Оказва се, че най-честите причини за застоя в килограмите са по-скоро психологични, а не физиологични. Добрата новина е, че са изцяло под наш контрол и промяната зависи от нас самите.

Можете да видите още съвети за здравословно отслабване от мен и да изберете своята програма от www.ipokratis.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти