Осанна за пластичната хирургия

Ива Екимова
Снимка: Владислав Филипов

Ива Екимова

Всяка година, горе-долу по това време медии и общество се превръщат в бойно поле на тема „за” и „против” пластичните и естетични корекции.

Краят на месеца ще ни залее от нова вълна хейт, този път изместен във фокуса: „рокля или силиконови импланти за бала?” Но затова друг път.

В навечерието след най-очакваните филмови награди ще се заситим с визиите и историите на звездите, които с притаен дъх ще очакваха да чуят името си след „And the winner is....”

Във фокуса на вниманието ни ще попаднат мъже и жени, отчаяно вкопчени в истерията по вечната младост.

Неотдавна носителката на Оскар Ким Бейсънджър шокира света с новата поредица от пластики, които, по думите на някои, са обезобразили лицето й, а според други не са отнели нищо от харизмата й.

Това ме накара да проверя няколко обичани звезди, на които се стремим да приличаме, не само подражавайки им стилово, но и оформяйки устни и скули в стил „като на”.

Естествено използвах жокера „обади се на приятел” и разбрах, че Анджелина Джоли, Меган Фокс, Блек Лайвли, Скарлет Йохансон, Виктория Бекъм и много други познаваме като еталони за красота.

С изненада открих, че подобрената красота всъщност не е грях, защото зад красивите лица днес, се крият дефекти, които не бихме показали на личните си дерматолози, хирурзи и консултанти.

Скули, носове, брадички, вежди и клепачи са само част от видимата страна на корекциите. Лично аз не намирам нищо лошо в това. Даже напротив.

Подчертаването на красивите форми и умереното им коригиране са трикове, подобни на това да отидеш на  зъболекар. Визията е всичко и съхраняването на красивото излъчване за дълъг период от време не би трябвало да буди хейтърски импулс.

Срещнах се с няколко специалисти по пластична хирургия и какво остана учудването  ми, когато разбрах, че никой от тях не подкрепя операциите до постигането на неузнаваемост.

Едно от младите светила на пластичната хирургия, д-р Йорданов, дори подчерта, че всяка намеса в естествените форми трябва да е съобразена с анатомичните дадености на дадения пациент. Убедена съм, че името му ще става все по-популярно. Спокойствието, което внесе в невчесаните ми мисли, ме зареди с надежда, че все по-малко млади момичета ще искат да приличат на напомпаните си какички, които сега се чудят как да се разделят с прекомерното количество силикон и хиалурон.

Приятно впечатление прави факта, че по-младите холивудски знаменитости гордо демонстрират празни деколтета, изящна кожа и естествени устни. Истината е, че и те ще остареят. Добрата новина е, че силиконът вече не е запазена територия само на празноглавите красавици, въпреки че все още етикета „силиконка” е антоним на определението „интелектуалка”.

На мен също ми се иска да инвестираме повече в смисъла, отколкото в гладкото съдържание, но вероятно ще имаме нужда от подкрепата и на партньорите си затова. Еквивалент на страха от остаряване е страхът да не загубиш човека до себе си, заради по-млада и тунингована персона. Нека признаем пред себе си истината. Ще кажете, че бихте го задържали с отношение, взаимност и добри готварски умения. Нищо подобно!

Вярно, че красотата е в очите на гледащия и за всеки влак си има пътници, но като се огледаме, виждаме, че нещо не е съвсем наред, когато до вчера хармонични семейства се оказват разбити, заради нещо, инжектирано с промишлени количества хиалурон.

Съгласна съм, че визията подплатена със съдържание е незаменимо съчетание от фактори на привлекателност, но нека не съдим твърде строго всички онези, които искат да са млади за по-дълго. Нали и ние ще се огънем под напора на времето и притегателната сила на гравитацията!

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти