Нови факти за витамин D - може да ни предпази от рак

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Традиционно витамин D се свързва със здравината на костите и зъбите, но през последните години се установи, че той играе ключова роля за здравето.

Наскоро проведено проучване установи, че близо 80% от българите имат недостиг на този витамин.

С настъпване на зимата проблемът се задълбочава тъй като 90% от него се синтезира в кожата под действието на слънчевите лъчи.

Трябва да се знае, че стъклото не пропуска лъчите, които предизвикват образуването на витамина, така, че стоене на слънце зад прозорец не върши работа. Другите 10% се набавят от храната, основно от тлъста риба като дива сьомга и някои други мазнини. За нуждите на организма е необходимо 20-30 минути дневно излагане на крайниците на слънце.

Препоръчва се допълнителен прием на витамин D през зимата на капки или таблетки, но трябва да се има предвид, че липсите се компенсират чак след 3-4 месеца прием. Това важи особено за децата, растящият организъм има повишени нужди от витамин D.

Витамин D контролира жизнения цикъл на всяка клетка -нервните, мускулните, сърдечните, клетките на ендикринната и имунна система, както и дейността на около 2000 гени.

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Категорично е доказано влиянието на витамин D върху имунната система като пречи на активността на вирусите и бактериите. Същевременно се потиска автоагресията на имунната система, която е в основата на автоимунните болести – тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза, лупус, склеродермия, витилиго и много други. Доказан ефект при тези болести има добавка на витамин D към основната терапия.

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Психичните заболявания ( депресия, шизофрения и др.) са тясно свързани с недостига на витамин D. След насищането на организма на тези хора с витамин D се отчита значително подобряване на състоянието, а пролетната умора и леката депресия може да отзвучи само с лечение с витамина.

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Дефицитът на витамин D е рисков фактор за раково заболяване. Серия проучвания установи, че тежеста на рака на дебелото черво, на гърдата, белия дроб, простата, бъбреците е свързана с недостига на витамин D. И обратно, установено е, че при мъже с висок тумарен маркер за рак на простата, които приемат допълнително витамин D развиват рак 4 пъти по-малко от тези, които не приемат витамина и имат дефицит. Разбира се, никой не твърди, че ракът се предизвиква от недостиг на витамин D и че можем да се излекуваме от рак само с витамина,  но явно има отношения към болестта.

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Какви са нормалните стойности на витамин D в организма?

80-125 наномола на литър е нормално количество, 50-80 наномола означава недостиг, а тежък дефицит е към 25. През зимата нивото в организма значително намалява, затова е наложително да се приема витамин D от ноември до май по 3-4000Е за възрастни, което се равнява на 7-10 капки. Приемат се заедно с храната, защото този витамин е мастноразтворим и се усвоява по-добре заедно с храна. Дозата при децата се определя от лекуващия педиатър и зависи от теглото и здравословното състояние на детето.

витамин Д
Снимка: Thinkstock

Още:

(Не)истини за витамин С: Дали наистина е панацея вездесъщият витамин или поредната мода в медицината?

Приемаме го в големи количества, но тялото не го усвоява: истината за най-скъпия витамин Б12

Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д

Защо предозирането с витамини е опасно

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти