Никога не игнорирайте лошия дъх на домашния си любимец

куче домашен любимец животни
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Масово стопаните игнорират лошия дъх на любимите си животни. В практиката на ветеринарния лекар едва ли има по-занемарена тема от здравето на устната кухина. В момента, в който докторът започне да говори за редовно почистване на зъбите на домашния любимец, стопаните спират да слушат. И това си има своето обяснение – дори и най-спокойните животинки започват да се въртят и недоволстват, а нерядко и да хапят ожесточено, ако някой се опита да им бърка в устата.

Но битката си заслужава, защото недостатъчната хигиена значи не само лош дъх и разклатени зъби. Това е началото на сериозни заболявания на редица вътрешни органи, които могат да бъдат дори животозастрашаващи.

Всичко започва с натрупване на плака по зъбния емайл. Ако тя не бъде отстранена, в нея се заселват множество бактерии, които започват да дразнят венците и последствие водят до тяхното възпаляване. Абсорбирайки минерали от слюнката, а и от самите венци, плаката става все по-твърда, превъщайки се в зъбен камък. Той, освен че дразни механично, е и постоянно населен с атакуващи венците бактерии.

Тези микроорганизми произвеждат субстанции, които разрушават клетките, които образуват бариера между венци и зъби, и така инфекцията навлиза в дълбочина към тъканите, които свързват зъбите към челюста. Развива се периодонтит. Иначе здравите зъби започват да се клатят и да падат. Всичко това е съпроводено с много болка, кървене и неприятни миризми. С напредване на процеса дори костната тъкан наоколо започва бавно да се стапя и изчезва.

куче домашен любимец животни
Снимка: iStock

Ако проблемът опираше само до няколко зъба по-малко и зловонния дъх, нямаше да е толкова зле, с това се свиква. Но нещата могат да станат много по-сериозни. Зъбният камък и възпалените тъкани в устната кухина започват да служат като резервоар за бактерии, които системно се резорбират в кръвния ток, като чрез него се разнасят из цялото тяло.

 Първото място, на което може да се спрат, е сърцето. Ако това се случи лигавицата, която покрива този орган отвътре, се възпалява и се развива ендокардит. Има изследвания, които дори свързват периодонтита с инфаркт на миокарда.

Следващите органи, които са изложени на всмукващите се от устната кухина бактерии, са бъбреците. Там малките пакостници увреждат тъканите, което често води до хронична бъбречна недостатъчност. Това е трудно лечимо състояние и може да има фатални последици.

Черният дроб е също възможен потърпевш. При системното му излагане на тази хронична инфекция, в него се развиват функционални и морфологични изменения, които пречат на работата му. Съответно детоксикацията на тялото е затормозена, а това има негативно влияние върху всяка една клетка на организма.

куче домашен любимец животни
Снимка: iStock

Затова, за да предотвратите трайни и дори необратими увреждания на вътрешните органи, е важно да се грижите за здравето на устната кухина на вашето любимо животно. Ако то все още е подрастващо мъниче, отделяйте време всеки ден да го приучвате към рутинното почистване на зъбната плака. За тази цел в зоомагазините се продават най-разнообразни четки или накрайници за пръсти.

Винаги ползвайте паста за зъби, която е предназначена за кучета и котки, защото човешките са крайно неподходящи.

Друг лесен метод е просто да обтривате външната повърхност на зъбите с пръст обвит в марля, напоена с 3% кислородна вода. Така може да отстраните механично част от натрупаната плака. Препоръчва се така описаната хигиена да се случва всеки ден, но дори да успявате да се справите с тази нелека задача само 2-3 пъти в седмицата, пак ще имате добри резултати.

Ако все пак вашето животно не позволява да му се бърка в устата и миенето на зъби е крайно опасно за пръстите ви, може да ползвате вода за уста, която да добавяте към тази за пиене. Тя намалява количеството бактерии в устната кухина, и така забавя образуването на зъбен камък.

куче домашен любимец животни
Снимка: iStock

Някои сухи храни, разработени за борба със зъбната плака, имат специфична форма на гранулата и съдържание на влакнини, които позволяват доста добро „забърсване“ на емайла по време на дъвчене. Продават се и най-разнообразни лакомства, които би трябвало да почистват зъбите, докато животинките ги гризкат.

Имайте предвид обаче, че вече натрупаният зъбен камък е трудно да бъде лекуван в домашни условия. За химичното му разтваряне се ползват различни гелове, но успехът им е променлив. За най-добри резултати натрупванията трябва да бъдат отстранени механично, в повечето случаи под анестезия, от ветеринарния ви лекар. При животни склонни да образуват много плака и зъбен камък, това трябва да се случва поне веднъж годишно. След като зъбите са добре почистени, за лечение на подлежащото възпаление се изписват подходящи медикаменти.

Надявам се съм успяла да ви убедя, че поддържането на добра хигиена в устната кухина на вашия любимец ще има множество дълготрайни ползи за здравето и качеството му на живот. Не се отказвайте лесно, начин винаги се намира!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти