Никакво отпускане в дребните неща

свобода жена
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Не си спомням колко пъти съм гледала „В очакване на Годо“ през 90-те, защото тогава много си падахме по едни актьори и знаехме почти наизуст реплики от повечето пиеси, в които участват. Но именно тази: „Никакво отпускане в дребните неща“, всеки път ни разсмиваше с контекста, в който е поставена от Бекет – едновременно абсурдно и абсолютно задължително за психическото и емоционално оцеляване, докато чакаш Годо.

С годините установих, че е имало полза от това момичешко увлечение по актьорите, заради които тези думи се бяха забили в съзнанието ми. В някои от тежките си дни, месеци, години съм я ползвала като спасително въже, за което да се хвана. Особено в ситуации, в които съм се чувствала „ни напред, ни назад“.

жена вятър зима
Снимка: iStock

Имам няколко лични фалити, периоди на депресия, както и някакви семейни неща, които ме поставяха в такъв цайтнот, че всяка постигната илюзия за стабилност и успех се разпадаха като къщички от картон. Тогава се сещах за Годо и неизменно се хващах за това спасително въже – „никакво отпускане в дребните неща“.

В общи линии, става дума за самоналагане на дисциплина, която по нещо се различава от рутината, с която си свикнал по време на т.нар. период на „стабилност“. Например, не съм от ранобудните и са много редки и краткотрайни моментите, в които съм била с работно време от 9 сутринта. Но само като пример ще разкажа, че в един от тези периоди на тежка криза се мобилизирах, като ставах всеки ден в 7 и си измислях задачи, върху които да работя.

Задачи, които никой не ми е поставял. Понякога просто си съчинявах текстове, които никъде не публикувах, друг път разработвах идеи и бизнес планове, които никога не реализирах. Но ставах и съвсем отговорно го правех. Без идея за това какво ще стане утре, без да мога да отговоря на нито един въпрос: „Ти какво ще правиш сега?“.

Обличах се, гримирах се, носех си новите дрехи, сядах и нещо си творях, измислях, дори бюджети правех. Понякога стигах до консултации с приятели юристи и счетоводители. Преди години в такъв период направих сайт, в който за целия период имах само едно дарение от 20 лева, но като часове уплътнявах един работен ден. Сега, ако ме попитате от какво съм се издържала, ще ви отговоря: „Нямам идея“. Имах 2-3 кредитни карти, които бяха на ръба на лимитите си и някак оцелявах. В случая важното е, че не се отпусках. Работех всеки божи ден. Без приход. Но самия факт, че вършех нещо, което точно в този момент ми харесваше, ми помогна да премина през тези кризи, без ги отчитам като лоши, катастрофални или неуспешни.

кафе цветя бюро работа хороскоп
Снимка: Unsplash

Колкото и да ви прозвучи парадоксално, няма нищо, което да съм реализирала със собствени сили от всичко, което сътворих тогава, но също така няма и нещо, което да не се е върнало към мен като реализация. Под някаква форма. Например, поканиха ме на работа в предаване, за което вече бях готова с теми, хора и гледни точки; някой си получи субсидия за проект, който много приличаше на нещо, което сама си бях измисляла и разработвала. И се оказа безценно, че имах и стратегия, ясна визия и адекватни бюджети. Дори и поканата да стана автор на Edna дойде в един такъв момент – без да я търся. Единственото, което бях направила, е че бях готова да изпълня със съдържание моето парче от пъзела тук.

Истината е, че всеки път се притеснявах, когато увисна във въздуха. Но другата истина е, че не се отпусках в дребните неща. Понякога се чувствах като във влак, в който пътувам без да знам точно накъде отива, нито кога ще стигне, но знам, че нямам какво друго да правя освен да си уплътнявам времето с нещо, което ми е интересно. А на човек обикновено не му е интересно да прави интересни неща сам – затова е много лесно да се отпусне, да стигне до идеята, че е напълно безмислено да ги прави, без да може да ги сподели, без да е част от общност, на която да е полезен.

работа работно място
Снимка: iStock

Това е другата криза, през която някои от вас може би ще преминат през периода на карантината – навикът да бъдем полезни с работата, която вършим. Стоката, услугата, компетентността, която предлагаме. Да, ще кажат някои – сега е моментът да бъдем полезни на семейството си. Не е същото. Съвсем различно е да бъдеш полезен с квалификацията и уменията си. И чувството, че сега няма как да си полезен точно с това, което считаш за най-голямата си сила, за свое посвещение, е много тежко.

За всички тях напомням идеята на Бекет за справяне в абсурдни времена и неочаквани ситуации: „Никакво отпускане в дребните неща“.

Ако съм научила нещо от тази тактика и многобройните ми пътувания в метафорични влакове с неясна посока, то е, че колкото по-активно въображение имаш, колкото повече интересни измишльотини сътвориш, колкото повече се кефиш на идеите, които ти хрумват, толкова по-сигурно е, че когато влакът спре, ще попаднеш на правилното място – лично за теб.

И така да бъдеш полезен и споделен точно с онова, което към този житейски момент е най-голямата ти сила и страст.

 Прочетете още от Михаела Петрова: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти