Независима не означава феминистка

Независима не означава феминистка
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Откакто започнах да пиша за взаимоотношения, започнаха да ме наричат феминистка. В началото се обяснявах защо бъркат понятията, после ми омръзна и спрях. Каквато кажат, такава да бъда, нямам проблем. С годините престанах да им се бъркам на хората. В крайна сметка, убежденията на всеки, дори и криворазбраните, са част от тяхната лична история, не от моята.

Но ето че наскоро гледах документалния филм „Агата Кристи – кралицата на криминалните романи“, част от програмата на фестивала Master of Art. И отново се вдъхнових да посоча разликите. С примери от нейния живот. Преди да гледам филма, знаех, че е била домакиня и е гледала на писането като на странично занимание, благодарение на което получава допълнителни доходи. Впрочем, тя самата го казва в началото на филма.

f
Снимка: iStock

Агата Кристи, най-продаваният автор за всички времена според рекордите на Гинес, се оказа може би най-голямата авантюристка от началото на миналия век. За разлика от меланхоличната и умозрителна моя любимка, Вирджиния Улф, която винаги се е усещала притисната в ъгъла от реалния живот и предубежденията за ролята на жената и е живеела повече в света на ума си, Агата Кристи във всеки един момент е жена, прегърнала и отдадена на живия живот. Тази жизненост съществува и в героите на романите ѝ. Допускам, че не само криминалният жанр, а точно тази динамика и виталност, гъвкавост на математическия ѝ ум, съчетана с авантюристичния ѝ дух, е причина за световната ѝ слава още приживе.

Родена е в богато викторианско семейство. Баща ѝ умира, когато тя е 11-годишна и жизнения стандарт на майка ѝ се променя. Успява все пак да я изучи по отношение на основните неща, които трябва да знаят младите викториански момичета от началото на ХХ век, за да могат да се омъжат подобаващо. Агата става съпруга на пилот в Кралския корпус. По време на Първата световна война, както повечето жени, работи в местната болница. Трудно понасяла гледката на ранените и точно тогава взима първото си независимо решение, за което тогава няма представа, че ще бъде начало и на кариерата ѝ като криминален автор. Започва настървено да учи фармацевтика по чисто егоистични причини – за да се премести в аптеката.

f
Снимка: iStock

През този период научава всичко за лечебните растения и за дозите, при които се превръщат в отрова. Днес в двора на болницата в родния ѝ град Торки има градина с всички растения, включени в нейните книги с отровното си действие и онези, които е споменавала, когато действието е налагало да описва рецепти. Докато работи като фармацевт, пише първия си криминален роман „Аферата в Стайлс“.

След края на Първата световна война има уникалния шанс да обиколи всички британски колонии, като придружител на съпруга си. Което в онези времена е равносилно на околосветско пътешествие. Срещата ѝ с различни култури е вдъхновение, с което много малко и от днешните писатели могат да се похвалят. По онова време, дори не се е притеснявала, че първите издатели, на които е изпратила ръкописа си, са го отхвърлили. Животът ѝ е предложил много по-интересно приключение. Тя е първата британска жена, която се е научила да кара сърф в Хавай.

f
Снимка: iStock

Когато след околосветското си пътешествие, семейството ѝ се установява в Лондон и тамошен издател открива в нея потенциал, а тя започва да печели все по-добри хонорари, истинската ѝ независимост се проявява. Първото нещо, което сама си купува е личен автомобил с аргумента, че не не иска да зависи от съпруга си, за да пазарува. Това я превръща в първата независима домакиня.  

Създава нечуван и невиждан за времето си медиен съспенс, когато изчезва за десетина дни. Причината – изневяра на съпруга ѝ с негова партньорка по голф. Агата Кристи зарязва колата си пред дома на любовницата и се покрива. Редакциите на вестниците са зарити с читателски писма, пълни с разнообразни версии за това къде може да се е скрила. Най-вероятно не е целяла този ефект, тъй като никъде не е оставила писмено свидетелство за този период, нито се е обяснявала някому къде е била. Но за първи път в историята на британските медии към жена, която не е кралицата, е съществувал толкова огромен интерес.

f
Снимка: iStock

След развода си, издържа себе си и дъщеря си сама. Твърди, че най-много мрази романите си, които е писала само заради необходимостта да се издържа. Те обаче се продали много по-добре от всички предишни и с първия по-голям хонорар тя оставя 10-годишната си дъщеря може би в пансион (от филма не става ясно) и се качва на Ориент Експрес. Потегля към неизвестните земи на Близкия Изток. Приятелите ѝ са шокирани – в онези времена е било немислимо сама жена да тръгне на такъв път. А за това, че е оставила дъщеря си на чужди грижи, за да се впусне в приключенска авантюра, и днешните майки биха я линчували.

По време на това свое пътешествие, Агата Кристи се влюбва в археологията, а по-късно нейният гид, много по-млад от нея британски археолог, се влюбва в нея и ѝ предлага брак. Без да се отдава на драма, тя поправя рожденната си година от 1890 на 1899, за да не е прекалено смущаваща истинската им разлика от 13 години. Много по-късно казва прословутите си думи, че археологът е най-доброто, което една жена може да получи като съпруг. Колкото повече остарява, толкова по-интересна е за него. Придружава го почти на всички разкопки, а местата, които посещават от Близкия изток, се превръщат в основна тема в книгите ѝ от този период.

f
Снимка: iStock

С втория си съпруг живее 46 години, докато напуска този свят през 1976 г. Опитвали са да я въвличат в разговори за феминизма и да искат мнението ѝ. Казвала е, че не го разбира. Независимостта ѝ обаче е от друго естество. Притежавала е естествено самоуважение. Това е нещо, към което много жени се стремят, но все повече ми се струва, че то е дарба, почти като писането. Някои я притежават, някои не.

Независимата жена има свое лично пространство, занимание, интереси и хобита, но не за да се противопоставя на мъжа, а защото те са неделима част от природата ѝ. И не е лигла. Във филма разказаха как архелогът Макс Малоун я е избрал за съпруга. Закъсали с кола в пустинята. Докато дошла помощ и оправили автомобила, минали повече от 6 часа. Той бил невероятно впечатлен как Агата Кристи не проявила никакъв женски каприз на 50 градуса под парещото слънце. Не ѝ станало лошо, не припаднала, не се лигавила. Не се е държала и като феминистка, която да се заеме да оправи нещата и колата. Чакала заедно с него и си говорили.  Казал си: „Това е жена за мен“.

f
Снимка: iStock

Независимостта е състояние на духа – умението да се посветиш на приключенията в живота си без да мрънкаш. Без някой да ти е виновен, когато нещата се случват по различен начин, от този, който си мислиш, че ти се иска. Умението да продължаваш нататък и да следваш страстта си, колкото и пъти тя да се променя. Агата Кристи твърди, че писането само по себе си не е било нейната страст, а по-скоро приключението. Приключението не само че не изключва мъжа, партньора от живота ти, а напротив – включва всичко. Дори и моментите, за които на човек не му е приятно да си спомня. Това е да си независима жена – да си готова да приемеш живота като приключение, което сама избираш.   

Още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти