Неизбежно е да се влюбиш в нея: Приянка Чопра в „Отново любов“

Отново любов
Снимка: Sony Pictures

В програмите на киносалоните в наши дни романтичната комедия е достатъчно рядко явление, че когато излезе такава, при това с поне една популярна филмова звезда в главна роля, чувствам като професионален дълг към този сайт и неговите читатели да ревюирам лентата. От петък насам по кината е „Отново любов“ с Приянка Чопра, Сам Хюън и Селин Дион, и за филма си струва да се напишат няколко реда.

„Отново любов“ е за жанра си това, което който и да е компетентно направен екшън с Лиам Нийсън от последните 15 години е за своя жанр: тоест, лентата не е модерна класика, но дава на зрителя всичко, което може да очаква от такъв филм. Разликата е, че стереотипни екшъни излизат по киносалоните поне по 5-6 пъти в годината, а романтични комедии – максимум по 2-3 пъти, обикновено около празници.

Отново любов
Снимка: Sony Pictures

Филмът съдържа всички традиционни тропи от своя жанр. Това включва двамата главни герои, сякаш отказали се от любовта поради различни причини; стандартните поддържащи персонажи като колеги и роднини около тях, които ги окуражават да продължат напред; та чак до въртящия се кадър от 360 градуса около протагонистите, когато най-после се прегърнат и целунат.

Ако романтични комедии излизаха по кината с честотата на екшъни, това щеше да е напълно валидна причина за обвинение в клишираност. Но предвид това с колко намалена честота студио пуска по големите екрани около света филм, който следва тази структура и използва тези похвати, всичко това е познато, но не до болка познато, на зрителя. Клишетата клишета ли са, когато ги виждаме и чуваме рядко?

Отново любов
Снимка: Sony Pictures

Класиките в жанра създават тези паметни моменти, които впоследствие неизбежно се експлоатират в по-малко качествени ленти. Ако човек ги вижда постоянно по кината, това в действителност е досадно. Но ако ги вижда в един нов филм на година, това е по-скоро приятно намигване към миналото и, особено ако е изпълнено с вкус, буди повече носталгия, отколкото досада.

Щях да възприема „Отново любов“ като доста посредствен филм, ако беше излязъл в годините, в които Хю Грант, Джулия Робъртс и Матю МакКонъхи бяха крале на жанра на романтичната комедия и такива ленти оглавяваха класациите за филмови приходи сравнително редовно. В наши дни „Отново любов“ е глътка свеж въздух, напомняне, че филми за млади хора, които се влюбват въпреки всички трудности, все още се правят в Холивуд и излизат по големите екрани.

Отново любов
Снимка: Sony Pictures

Лентата не оставя капка съмнение относно това кой е истинската звезда на филма. Сам Хюън, който влиза в амплоато на главния мъжки герой, почти няма солов кадър: около неговия персонаж неизменно са колегите му, шефът му, дори самата Селин Дион, която играе себе си във филма и дава серия от интервюта на героя, който е музикален журналист.

Всички те играят ролята на добавени магнити за зрителски интерес, на своеобразни подпори в сцените, в които Хюън следва да е главно действащо лице и в които демонстрира несъмнената си компетентност, но и не дотам увереното си екранно присъствие. Актьорът съумява да изгради симпатичен човешки образ, но не и паметен протагонист в стила на гореизброените титани на жанра.

Отново любов
Снимка: Sony Pictures

За сметка на това екранната му партньора доминира екрана без никакъв проблем във всяка своя секунда пред камерата. Приянка Чопра Джонас грее във всяка сцена, независимо каква емоция следва да въплъти, включително в кадри, в които е напълно сама. Чарът ѝ е сравним с този на актрисите от класическите романтични комедии; единствено сценарият, с който работи, не е толкова оригинален и добър.

Бившата „Мис Свят“ приземява образа си категорично в реалността, създава героиня, с която жена лесно може да се идентифицира, а мъж може не само да пожелае, но и да си представи да разговаря с нея в нормална, ежедневна среда. Друг бивш модел от източна държава, която в наши дни е филмова звезда – Гал Гадот – може да бъде безупречна Жена Чудо, но все още не сме виждали да влезе с успех в такова амплоа.

Отново любов
Снимка: Sony Pictures

Лентата често споменава операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Глук и сюжетът на филма всъщност е огледално изображение на този на операта. Ролята на Купидон тук на практика е поверена на играещата себе си Селин Дион и когато определен филм преминава неусетно от Глук до хитовете и тематиката на канадската поп икона, то зрителят няма как да не отговори поне с известна доза уважение. „Отново любов“ може да не е шедьовър, но определено има амбиция.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти