Не само шамарите са насилие

токсична връзка спор караница
Снимка: iStock

Погрешно е да се мисли, че единствено физическото посегателство между партньори е насилие. Има ред други прояви, които категорично спадат към същото определение и не трябва да си затваряме очите за тях.

Скандал по време на почивка/ваканция

Нормално е двама души да се скарат преди потегляне на път или почивка, но не е нормално това да прераства в скандал и най-вече да се случва редовно. Когато партньорът съсипва празника или ваканцията ви с гневни караници и прави това всеки път, то абсолютно може да се говори за насилие, било то и не физическо, но отново нараняващо и съсипващо психиката, здравето, а и връзката ви.

Знаците, че връзката ти не си струва да продължава

Обвинения, че те се държат добре, а ти “изискваш” повече

Това е класическо проявление на насилник - да казва как проблемът не е в тях, а в теб, че ти си извън границите на нормалното поведение. Ако ти искаш от него да не ти вдига скандали, да не те обижда, да се държи с уважение и да прави нещата, които следва да прави като твой партньор, а насреща той отговаря, че изискваш прекалено много и само мрънкаш, след което пак ти вдига скандал, защото видиш ли, ти го натоварваш, то отново говорим за нездрави отношения, белязани от вид насилнически прояви.

Омаловажаване на емоциите ти, определяйки ги за “мрънкане”

Да, има хора, които съществуват, за да мрънкат. Но когато твоите притеснения или минорни настроения са посрещнати с обвинения от сорта на ”За какво пак си се размрънкала, айде стига вече, че ми писна”, нещата не са окей. Хората имаме широк спектър от чувства и е невъзможно да сме вечно щастливи. Ако ти се налага да подтискаш и криеш настроенията си, за да не избухне другата страна, то ти си в позицията на потиснат човек, страдащ от форма на насилие от страна на другия.

Използване на половите различия като метод за засрамване и обвинения

Пример - “Ти си жената, ти трябва да сготвиш, изчистиш и да се оправяш с децата” и други в този дух. Чист сексизъм, използван за принизяване и подтисничество. Да, всеки има своята роля в една връзка, но също така трябва да има равноправие и не може да се опираме на пол, за да определяме кой какво следва да прави или не.

Присмех към твоите роднини, приятели, работа

Това е класическа насилническа проява - да се присмива, подиграва или подценява и критикува членове на твоето семейство, приятели, колеги и т.н. Ако той не зачита обкръжението или работата ти, то той няма уважение и към теб. Отделно, че това е техника на манипулация - да те откъсне от средата ти, като я обяви за “неподходяща”, за да бъдеш единствено под негово влияние (а и за да не може някой от близките ти да ти “отвори” очите за неправилното му отношение към теб).

токсична връзка спор караница
Снимка: iStock

Не ти дава да споделяш

Иска скандалите и проблемите ви да останат само между вас, да не ги доверяваш на никой друг. Изпозлва логиката на “Това са си наши неща”, докато истината е, че е напълно наясно колко грешно се държи и съответно не иска друг да разбира от страх, че може да бъде поставен под отговорност от един или друг характер.

Използване на обидни епитети и изрази

Нищо, нищо, нищо не може да оправдае отсрещната страна да те нарича с обидни имена, да те заплашва вербално с каквото и да е, особено физическо насилие. “Глупачка”, “идиотка”, “к**ва”, “мръсница”, “свиня”, “ще те зарежа да се оправяш сама”, “ти си нищо без мен”, “ще те смачкам”, “ще видиш на какво съм способен” и всички подобни са абсолютни прояви на насилие. Не могат да бъдат оправдани с нищо и не следва да се примиряваме с тях.

Винаги има начин да излезем от връзка с насилник, но първата стъпка е да си отворим очите, да престанем да го оправдаваме с “той си е такъв”, “аз бях виновна”, “всъщност, много ме обича”, “само период е” и т.н. Семейството, приятелите, а дори и институциите могат винаги да ни помогнат, стига ние първи да признаем проблема и да потърсим решението му.

Всеки заслужава щастлив и спокоен живот! Всеки.

Знаците, че връзката ти не си струва да продължава

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти