Не пренебрегвайте опасността за кучетата, която се крие в тревата

домашен любимец куче кърлеж
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Тази есен е изключително топла и приятна. Разходките в парка с любимото куче са чести и дълги, но имайте едно наум – сезонът е любим и на други животинки – кърлежите.

Точно в сравнително топлата и влажна трева пасищните кърлежи се чувстват най-добре и дебнат за потенциални жертви. Такива са повечето гръбначни животни, включително домашните ни кучета. Но днес няма да си говорим за самите кърлежи, а за това какви заболявания могат да донесат на домашния ни любимец.

Накратко, пасищните кърлежи имат няколко стадия в развитието си – яйце, ларва, нимфа и възрастен индивид. За да преминат от един в друг, те трябва да се закачат за своята жертва, да се напият с кръв, а след това да паднат и да линеят. Това означава, че през живота си всеки кърлеж се захваща и се храни от няколко различни гостоприемника, като така той служи като средство за пренасяне на различни инфекции, наречени векторни болести. Повечето от тях са опасни и за човека, но той не може да се зарази директно от кучето си или от друг болен индивид, необходим му е вектор-преносител.

Ето кои са най-често срещаните векторни заболявания, които дебнат нас и нашите любимци:

– Бабезиоза – напоследък изключително често срещано заболяване при кучетата. Докато пишех тази статия, диагностицирахме две животни с този проблем, а ние сме сравнително малка практика. Причинява се от вътреклетъчен паразит от род Babesia, който може да бъде пренесен от кърлеж, но също така може да навлезе в организма през ухапна рана при кучешки бой или при кръвопреливане от заразено животно.

Бабезиите атакуват червените кръвни клетки,  размножават се в тях, а след това ги убиват. Признаците могат да бъдат съвсем общи, като влошено общо състояние, повишена температура, липса на апетит и учестено дишане. С напредване на заболяването се появява повръщане, диария, кръв в урината и анемия. Ако не се лекува своевременно, може да бъде животозастрашаващо. Кучетата, преболедували бабезиоза, остават носители до края на живота си, което ги прави неподходящи за кръводарители.

домашен любимец куче кърлеж
Снимка: iStock

– Анаплазмоза – причинява се от бактерии от род Anaplаsma. В началото симптомите отново са твърде нехарактерни, а в по-късен стадий се развиват куцота, затруднено дишане и кашлица, а в редки случаи се появяват и неврологични симптоми. Заради намаления брой на тромбоцити в кръвта може да се появят кръвоизливи в различни органи.

– Лаймска болест – позната още като Лаймска борелиоза, защото се причинява от бактерии от род Borreliа. Една до няколко седмици след заразяването около мястото на ухапване може да се появи зачервяване, познато като мигриращ еритем. То има много характерна форма, прилича на мишена. За съжаление, козината на пухкавите ни приятели пречи да бъде видяно, освен ако специално не го търсим. Ако обаче се появи, то е патогномично за Лаймска болест, тоест със сигурност животното е заразено.

Когато навлязат в организма, борелиите може да се локализират в различни тъкани и органи, като така и симптомите биват най-разнообразни. От възпалени стави, сърдечни проблеми и леки парези, до тежки увреждания на бъбреците и нервната система.

домашен любимец куче кърлеж
Снимка: iStock

– Ерлихиоза – друго доста познато у нас заболяване, пренасяно от пасищни кърлежи. Отново признаците са цяла палитра, затруднявайки диагностицирането му. Протича в остра, субклинична, и хронична форма. При остро протичане се наблюдават треска, липса на апетит, увеличени лимфни възли, анемия и проблеми с кръвосъсирването, възпаления на ставите, неврологични признаци, слепота. По-лекото боледуване се определя като субклинично, а често, ако не се лекува, преминава в хронична форма.

Трябва да имате предвид, че един кърлеж може да бъде преносител на не само един от тези причинители и съответно е възможно да предаде целия букет от бактерии, който носи. Често се срещат пациенти, които са заразени с две и повече векторни заболявания. Тогава клиничната картина е съвсем усложнена.

домашен любимец куче кърлеж
Снимка: iStock

За да предаде носените от него причинители, кърлежът трябва не само да се закачи да пие кръв от гостоприемника си, но трябва да остане там поне 5-6 часа, а най-добре няколко дни. Тоест, колкото по-навреме бъде обезвреден, толкова по-малка е вероятността да зарази гостоприемника си, дори и да е носител на заболяване.

Единственият начин да предпазите любимеца си от изброените горе трагични сценарии, е да държите пасищните кърлежи далеч от него. За тази цел има най-разнообразни препарати с различна ефикасност. За да изберете най-подходящия, ще ви помогне довереният ви ветеринарен лекар. Не подценявайте опасността, дебнеща в тревата.

домашен любимец куче кърлеж
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Цветана Драганова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти