Не правете това, ако искате домашните ви любимци да живеят по-дълго

куче котка затлъстяване
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Девети октомври в САЩ е Национален ден за осведоменост относно затлъстяването при домашните любимци. На пръв поглед е леко комично. Кой има нужда и от такъв ден?!

Но истината е, че наднорменото тегло е нещо, на което наистина трябва да се обърне внимание.

Повечето хора прехранват домашните си любимци. Статистиката сочи, че около 60% от кучетата и котките в света са с наднормено тегло, включително в развиващите се страни. Стопаните смятат, че пълничките им любимци са по-сладки така или просто не могат да устоят на просещия поглед в очите на милото животинче. Но това има сериозни последствия.

Мастната тъкан произвежда субстанции наречени адипокини. Това са сигнални протеини, които причиняват множество възпалителни процеси в тялото. Всяка мастна клетка е потенциална фабрика за производство на тези вредни вещества, а колкото по-голяма е тя, толкова повече от тях ще образува и отделя. Истинският проблем не е самото затлъстяване, а възпалението, което излишната мастна тъкан носи на организма.

Заболяванията, доказано свързани с наднорменото тегло, са много. Разгледайте някои от тях в галерията ТУК >>>

И да, за съжаление, затлъстелите животни живеят по-кратко. Едно изследване е установило, че занижаване на калориите в диетата с 25% и поддържане на по-ниско тегло при кучета е довело до увеличаване на продължителността на живота средно с две години, по-малко медицински проблеми и по-качествен и активен живот, дори и в зряла възраст.

куче котка затлъстяване
Снимка: iStock

Затлъстяването е едно от най-предизвикателните, сложни  и важни медицински състояния в световен мащаб, както в хуманната, така и във ветеринарната медицина. Животът с наднормено тегло е труден, често болезнен и безрадостен. Грижете се за теглото на домашния си любимец, това е важно както за здравето му, така и за качеството му на живот.

Прочетете още от д-р Цветана Драганова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти