"Не!" на Системата

инвалид
Снимка: Thinkstock

Този мой текст няма да бъде дълъг, колкото обикновено. Няма да ви говоря за прогнозата за времето или за поезията. Напротив – ще се постарая да бъда максимално кратък. Днес, понеделник, от 17 часа пред Народното събрание ще се проведе протеста "СИСТЕМАТА НИ УБИВА – ВСИЧКИ!"

Протест на родителите на деца и възрастни в неравностойно положение. По-конкретно – на едни майки, които всеки ден се борят за живота на своите рожби. Едни майки, които заслужават уважението и подкрепата на социума. Сега е моментът да покажем имаме ли такова. Сега е моментът да не бъдем безучастни като овце пред заколение. Сега е моментът да станем едно цяло. Поне да опитаме да се обединим, да се почувстваме съпричастни с чуждата болка. 

инвалид
Снимка: Thinkstock

Никой не може да си представи какво е, докато не го изживее. Докато не го изживееш – то не те касае. Биха ли могли нашите политици да седнат за дванадесет часа в инвалидната количка и да нямат право да станат от нея през това време? Ще полудеят, гарантирам ви. До един. 

Иска ми се да цитирам пред вас последната точка от исканията на майките. Гласи така:

Недопустимо е хората с увреждания,  всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички действащи политики.

Идваме. Избийте ни. Би било далеч по-справедливо да умрем от куршум, отколкото от глад, студ и жажда, като онова момиче в количка, на което майка му внезапно починала и нямало кой да ѝ подаде чаша вода и залък хляб, та и то на свой ред се споминало... Намерили ги едва след няколко денонощия.

Съвсем реална история ви споделям. Историята на суровата ни съдба от която никой не се вълнува. Тя е такава. Вярвам, че е налице и една друга перспектива. Перспективата да станем верига от същества, на които им пука един за друг. Нека бъдем там. Промяната зависи от нас. Дори и да вали...

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти