Обичам Пабло. Мразя Ескобар

г
Снимка: Loving Pablo (2018)

По принцип рядко ми идва отвътре да пиша за филми. Може би защото все по-трудно се впечатлявам. Човек с времето възпитава вкуса си и съответно става критичен. След като изгледах „Да обичаш Пабло” на режисьора Фернандо Леон де Араноа ми се прииска да се затворя в стаята си и да не излизам оттам, докато не изпуша поне една кутия цигари една от друга.

С две думи – замисли ме. Беше ми интересен. Развълнува ме. Не само заради брилиантната актьорска игра на Хавиер Бардем и Пенелопе Круз, които освен двойка в живота са двойка и на екрана в случая. И двамата – разтреперващо добри, както винаги. Това не беще нещо неочаквано от публиката.

г
Снимка: Loving Pablo (2018)

Темата на пръв поглед изглежда банална. Пабло Ескобар е известна фигура в историята. Бих се изсмял в лицето на всеки, който твърди че не е чувал за него. Убеден съм, че лъже. Просто защото Ескобар не е само име. Той е противоречие. Именно това успява да внуши сюжета. Бардем в тая роля е едновременно отблъскващ и чаровен. Такъв какъвто би трябвало да бъде един наркобос.

Лентата проследява любовната му връзка с журналистката Вирхиния Валехо. Помежду им има страст, има секс, има респект, има страх. Вероятно и обич. Отношенията им са стихия. Как би могло да е другояче, всъщност?!

г
Снимка: Loving Pablo (2018)

Не бяха малко сцените, които останаха в паметта ми. Не искам да ги изброявам сега. Не искам да развалям изненадата. Не искам да ви оставя подготвени. Искам да се щашнете. Впрочем, кадрите бяха доста добре направени. Ужасът – пресъздаден. Бях изненадан, когато научих, че част от сцените са снимани в България. Обзе ме възторг някакъв. И се загледах внимателно.

Смъртта в този филм дебне зад всеки ъгъл, а кокаинът се сипе от небето вместо сняг. Убийствата се случват постоянно. Пабло поръчва. Килърите действат. Това е всичко.

г
Снимка: Loving Pablo (2018)

Типичен колумбийски коктейл. Дрога, стрелба по улиците, неизброими банкноти, пари, ужасно много пари, власт, взривове, политика, но не толкова, че да стане досадно, няколко еротични сцени, макар  и твърде постни за моето разбиране. Да кажем, че очаквах да видя Пенелопе гола, но уви – не всеки ден е Великден.

Какво още? Едно послание към финала. Това, че дори и най-жестокият, безскрупулен и брутален човек има ахилесова пета. Той е преди всичко родител. Той е преди всичко баща... Баща, които обожава децата си. Няма да забравя скоро онова, което Пабло казва на сина си по телефона, преди да го очистят. Крещеше с пяна на устата. Думите бяха следните:

„За да те уважават, ги накарай да се боят от теб.”

Прозвуча ми като мото на целия филм. Освен култовото:
Обичам Пабло. Мразя Ескобар.”

КРАЙ.

г
Снимка: Loving Pablo (2018)

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти