Не бъркайте изгодата с приятелство

приятелки
Снимка: iStock

Светът ни е материален. Както и да го въртим, дори чисто духовните неща като изкуство, религия, чувства, в която и категория да са, в един момент имат материален еквивалент.

За да запалиш свещичка в храма, трябва да я купиш. Може да искаш да благодариш Богу с най-голямата свещ, но ако нямаш достатъчно пари, ще се задоволиш с малката вощеничка. И не, това не помрачава вярата ти, просто желанията невинаги отговарят на действителността. Това е хард пример, но иде да докаже, че в един момент всичко опира до джоба. Дори най-доброто намерение.

Има едно нещо, което не се купува – приятелството. Отварям скоба – любовта се купува, да, не съвсем любов, да, само плътска, да, без трепет и огън, но можеш да я купиш, щом се предлага. Приятелството – не.

В трети-четвърти клас битуваше едно мило момичешко съзаклятничество – „Искаш ли да сме най-добри приятелки?“ И ставате, колко му е. Връщате се заедно от училище, ходите за закуска двете, пишете си домашните… до мига, в който най-добрата ти приятелка се разплаче, че си отишла да пиеш вода с друго момиченце, което не ти е най-добра приятелка.

приятелки
Снимка: iStock

В приятелството няма сравнителни и превъзходни степени, него или го има, или го няма и не го бъркайте с колегиалност, добросъседство, взаимопомощ и емпатия. Нежели с взаимополезност. Нищо лошо в това да сме си полезни един друг, кой с каквото е в състояние, кой с колкото е във възможностите му. Хората, които ме карат да се чувствам задължена, не са ми приятели. Хората, които окрякват пространството зад гърба ми какво и колко са направили за мен, никога не са ми били приятели. Почитателите не са приятели – уважение, благодарност, но за да чувстваш един човек като приятел, трябва да си изял не две кила, а два чувала сол с него и тази сол да ти е оставила сладък вкус в устата, защото е била споделена през всичките житейски несгоди и тържества.

Приятелството е най-често объркваното понятие по причина, че гледаме повърхностно на отношенията. На мен ми е смешно, когато някой се изцепи „Ние сме приятели с еди-кой си (обикновено публична личност, творец, спортист, лъскав и известен), о, много близки приятели сме!“ Де факто – имаш автограф, снимка, видели са се няколко пъти на събитие и на всеки рожден ден на въпросната личност се изцепваш с мили благопожелания, поствайки тази снимка като доказателство за близко приятелство. А човекът може и да не си те спомня, ако изобщо е отбелязал присъствието ти. Извинете, ама как Гришо или Господинов да запомнят всеки, комуто слагат подпис и който застава с широка усмивка да се снима с тях. Но този автограф и тази снимка си те топлят, човещинка е. 

Сещам се как един мой приятел (от около сто години, преди ерата на социалните мрежи), ме попита знам ли коя е екзалтираната дама, изявяваща се на едно светско събитие и поясни: „Прави всичко възможно да се познава с колкото се може повече известни личности“. Когато бях много млада и още по-глупава, вирнах нос пред баща си, защото ме бяха запознали с известен актьор: „А ти знаеш ли кой е Еди-кой си?“ Татко се усмихна и ми натри нослето с фразата, която използвам и досега: „А той знае ли аз кой съм?“. Та се смяхме със стария ми приятел, незлобливо на гърба на дамата, която се поставяше в услуги – да намери даден артикул, да направи някаква справка, да сияе навсякъде, където събитието е публично и да ръси комплименти, добронамерено и широкообхватно. И да разказва колко близка приятелка е с около 900 души, половината от които не подозират.

приятелки
Снимка: iStock

Ако съм пила кафе с теб, ако сме си разменили телефоните, ако вършим някакво общо дело, ако си споделяме книги и филми, това не значи, че сме приятели, разберете го. Ако ти ми носиш багажа, а аз ти осигурявам достъп до някаква дестинация, това е просто взаимна изгода в дадена ситуация, нищо повече. И когато следващия път аз нямам нужда от придружител, не значи, че съм неблагодарна приятелка. Ако ти ми подариш картина, а мен ме снимат за корицата на списание на неин фон и упоменат името ти, това е въпрос на възпитание. Но ако ти започнеш да изискваш всеки следващ път да се снимам с твоята картина, защото сме приятели, това вече е въпрос на невъзпитаност.

Приятелят дава, без да изисква, ти знаеш кой е и той знае кой си. Знаете си и зъбите, между които сладнят песъчинките на изядените заедно чували сол.

„Ей, Скъпи," викам, "ти се възползваш от мене…“

„Че аз не съм ти приятел, Скъпа, аз съм ти гадже и ако не се възползвам, значи съм или идиот, или простак, тоест нямам място до теб, а аз така обичам ето това място тук, мръдни мъничко навътре, така, ето разбрахме се, че ще гледаме първо този филм, а после ще ти пусна да си изплакнеш окото с новата серия, в която се появявам…“

Да, той не ми е приятел, затова напоително се възползвам от него с най-чистата си съвест.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти