Пътувай с Edna.bg към: Малдиви - недостъпна екзотика или рай, който можеш да вместиш в бюджета си?

малдиви жена
Снимка: Istock

Светла Тодорова

Когато планирахме пътуването си до Малдиви, в представите ни се въртяха баснословни суми и цифри, които бяха на път да ни откажат, но започвайки да търсим информация и да четем коментари за островите се оказа, че може да се видят и с по-скромна сума.

Като всяко едно място и Малдиви предлагат варианти – луксозна, скъпа почивка (обикновено на островите-ризорти) или достъпна такава (на островите с местно население).

В самолета бяхме с група от 45 българи пътуващи към Малдивите с бюджетно организирана почивка - 7 нощувки със закуски само за 1500 евро на човек (да, цената е общо за 7-те нощувки). Оказа се, че има доста агенции, организиращи достъпна ваканция на Малдиви.

Предполага се, че красивите коралови острови на Малдиви са върхове на потънала вулканична верига достигала някога 5000 метра височина. Каквото и да е причинило появата на тези парченца земя в средата на океана, безспорен е фактът, че красотата и девствената им природа привличат милиони туристи. 26 атола с над 1000 коралови острова и само около двеста обитаеми, като по-голямата част от тях курортни.

малдиви
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Всички сме виждали луксозните реклами и милиони снимки от Малдиви в интернет пространството, показващи райска красота, кристално чиста вода и бял като пудра пясък. Дали са преекспонирана реклама бе въпросът, който постоянно се въртеше в главата ми, пътувайки към острова, който бяхме избрали.

А пътят е дълъг, с турските авиолинии около час полет София - Истанбул, осем часа от Истанбул до Мале, следва трансфер до избрания остров с лодка или хидроплан. Ако островът ви е близо до столицата Мале, трансферът е с лодка, ако е по-отдалечен, с хидроплан. Може да изберете само опцията хидроплан, която макар и скъпа, абсолютно си заслужава. От високо ще добиете реална представа за това какво всъщност представляват и как изглеждат Малдивите с всички тези пръснати островчета из Индийския океан.

малдиви
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Това, което първо ни направи впечатление, пристигайки в Мале, а по-късно и на острова, бе перфектната организация на персонала. Всичко става бързо, организирано и гладко. Концепцията на ризортите е уединеност, релакс и пълно откъсване от ежедневната реалност.

На тези малки късчета земя в средата на океана, заобиколен от райска природа, изключителен воден свят и спиращи дъха залези, действително забравяш за ежедневието. Не случайно изразът, с който ви посрещат на островите е No news, no shoes! Ако ежедневието ви е натоварено и имате нужда от спокойствие и пълен релакс, това е мястото.

Интересното е, че дори и при пълен ризорт, струпване на хора можеше да се види единствено в ресторанта около блок-масата. През останалото време усещането е, че си сам насред океана. Ако пък сте избрали друг вариант на изхранване (за препоръчване е all inclusive, тъй като цените на място са доста високи, а в този пакет влизат и част от плажните активности, което си е доста спестен бюджет) вероятно ще усетите още по-силно тази изолираност. Това усещане за ‘’сам на острова’’ е и причината повечето хората да мислят, че на Малдиви е скучно.

малдиви
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

И не, не е скучно. Има безброй активности, които може да пробвате през деня. За гмуркачите е рай и целият ден може да мине под водата с шнорхела или гмуркане с костенурки, акули, скатове и всякакъв друг подводен свят. Ако не сте фенове на подводните усещания има екскурзии до острови с местно население, където може да усетите реалния живот на Малдивите, екскурзии по залез слънце до места с делфини или китове, може да отидите на организиран риболов, нощен риболов, до столицата Мале, спа-процедури.

За обичащите плажа също има достатъчно забавления – джетове, каяк, уиндсърф, кайтсърф, парасейлинг. Честно казано списъкът с плажни активности залепен на спортния център в ризорта беше доста дълъг. Истината е, че може и да не ви остане време за плаж, ако решите да пробвате дори част от предложенията.

малдиви
Снимка: Светла Тодорова/личен архив

Вечер винаги имаше забавления за гостите – гостуващи музиканти, традиционни танци и музика, DJ.

Ако пък направите вечерна разходка по плажа, може да се насладите на нещо уникално - светещите вълни на Малдиви. Буквално целият бряг нощем свети в синя неонова светлина от образувания фитопланктон! Местните наричат този феномен - ваадху. Усещането е сякаш нощното небе и звезди са покрили брега.

малдиви
Снимка: Istock

Уникална, девствена природа, изумителен воден свят, съжителстващ в едно с хората, релакс, слънце и плаж – една зареждаща комбинация, която със сигурност ще остане в сърцето ви. Малдиви са прекрасно място и не, не са преекспонирана реклама! Стъпите ли веднъж на плажа, частица от сърцето ви ще остане там, където местните ви посрещат с Welcome to Maldives, the sunny side of life!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти