Майкъл Кийтън: Рядката звезда, която не залязва

майкъл кийтън
Снимка: Getty

Най-актуалният филм по кината в цял свят тази седмица е „Светкавицата“, но за всички редовни зрители по киносалоните е пределно ясно защо това е така, и отговорът не е в главния герой, нито в актьора в централната роля. Дори на постера на филма Бари Алън, изигран от Езра Милър, заема по-малко пространство от един от предполагаемо поддържащите персонажи.

Това, разбира се, е Батман, и то първият Батман, който 90 процента от човечеството е видяло в игрален филм. Да, Адам Уест е играл Черния рицар в култов комедиен сериал и в пълнометражен пародиен филм през 60-те години на миналия век, но неговият Батман не е и на една четвърт толкова разпознаваем, колкото сериозната, мрачна версия на Качулатия кръстоносец от филма на Тим Бъртън от 1989 година.

А тази версия се играе единствено и неповторимо от Майкъл Кийтън. Сега вече на възраст от 71 години, актьорът отново е в митичния костюм и в „Светкавицата“ по всяка вероятност е по-добър отвсякога. Завръщането му към амплоато на Брус Уейн е превъзходен повод да си припомним някои от хитовите заглавия от кариерата му, която продължава вече пето десетилетие.

майкъл кийтън
Снимка: Warner Bros.

В наши дни е трудно да си представим, че някой някога е имал нещо против Кийтън да играе ролята на Батман, но новината за това, че именно той ще влезе в амплоато на прочутия супергерой, е посрещната с възмущение през 80-те години. Тогава актьорът е известен преди всичко с появите си в комедии и феновете на Батман заливат студиото Warner Bros. с протестни писма срещу неговия кастинг.

Звездата на комични ленти като „Господин Мама“, „Нощна смяна“ и „Бийтълджус“ далеч не изглежда като естествен изпълнител на ролята на тайнствен милиардер, който анонимно се бори с престъпността през нощите. Всяка от гореспоменатите комедии носи на Кийтън критическо одобрение и регистрира задоволителни приходи – „Бийтълджус“ дори е касов хит с постъпления, надхвърлящи бюджета му около пет пъти – но не го подготвят по никакъв начин за амплоа от този магнитуд.

Ала резултатът не е такъв, какъвто хората очакват. Кийтън прави ролята на Батман своя със сдържана игра и съвършено разбиране на есенцията на персонажа – на стаената му ярост, на мотивите му да се бори с престъпността в града си и на взаимоотношенията му с околните. Да, в представянето му има крещящи разлики с комиксовия оригинал, но в края на краищата един актьор може да казва и да прави на екран преди всичко това, което е написано за него в сценария.

майкъл кийтън
Снимка: Warner Bros.

Втората екранна поява на Кийтън в амплоато е посрещната с още по-широко критическо одобрение, но готическият визуален и разказвачески тон, който режисьорът Бъртън възприема, не резонира с голяма част от зрителите и приходите за „Батман се завръща“ са с почти 50 процента по-ниски от тези за „Батман“. Вследствие на това студиото пожелава да замени Бъртън за следващата част.

В резултат на това и Кийтън не пожелава да се върне в ролята въпреки предложения му хонорар от 15 милиона долара. Историята на поредицата оттам нататък е ясна – режисьорът Джоуел Шумахер почти я убива с последвалите две ленти и филм за Батман по кината няма между 1997 и 2005 година, когато гениалният Кристофър Нолан поема юздите и възкресява Черния рицар в по-реалистична и драматична светлина отвсякога с Крисчън Бейл в главната роля.

Но това не означава, че кариерата на Майкъл Кийтън приключва дотам. През 90-те години актьорът остава под светлината на прожекторите с появи в проекти като „Много шум за нищо“, „Последен шанс“ и „Джаки Браун“. През новия век популярността му спада и добрите роли му убягват много повече, отколкото в предходното десетилетие, но критическите оценки за работата му остават високи.

майкъл кийтън
Снимка: Getty

Но продължителното затишие води само до триумфално завръщане през 2014 година, когато Кийтън изиграва главната роля в „Бърдмен или неочакваната добродетел на невежеството“ под режисурата на Алехандро Гонзалес Иняриту. Мексиканският режисьор развива идеята да предложи главната роля на американския актьор в хода на писането на сценария за филма и в края на въпросния творчески процес признава, че амплоато вече е било написано като за Кийтън.

Безупречното му представяне в ролята на застаряващ, разведен актьор, който отчаяно иска да бъде възприет насериозно от критиката, му носи „Златен глобус“ за главна мъжка роля в драма и като по чудо не му донася и „Оскар“. За сметка на това лентата триумфира с наградата на американската Академия за най-добър филм във вероятно най-заслужената победа във въпросната категория за последните 14 години.

Но това маркира само началото на ренесанса на вече легендарния актьор. Още на следващата година той повтаря постижението – „Спотлайт“ на режисьора Том МакКарти с Кийтън в главната роля печели „Оскар“ за най-добър филм, а колоритната реакция на звездата със стиснати зъби и победоносно свит юмрук е обезсмъртена във видеоклипове и GIF анимации в Интернет завинаги.

На следващата година Кийтън отново е номиниран за „Златен глобус“ за главна мъжка роля за представянето си в „Основателят“, където играе Рей Крок, човекът, превърнал веригата за бързо хранене „МакДоналдс“ в световен индустриален лидер. През 2017-та пък актьорът отново се оказва под светлината на прожекторите с пълна сила с участието си като злодей в огромния хит „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“.

Успешните му роли продължават да валят: „Дъмбо“ през 2019-та му носи още популярност и спечелени филмови приходи с неговото име, а кратката му поява в „Процесът срещу Чикаго 7“ на Арън Соркин е посрещната с възторжено одобрение от критиката. През 2022-ра пък Кийтън печели „Златен глобус“ и „Еми“ за главна мъжка роля в минисериал за представянето си в Dopesick, продукция на Hulu за проблемите на американското население с опиума.

майкъл кийтън
Снимка: Getty

Нямаше друг начин този забележителен творчески възход, продължаващ вече почти едно пълно десетилетие, да завърши по друг начин, освен със завръщане към ролята, която превръна Кийтън в икона на популярната култура. В „Светкавицата“ Майкъл Кийтън отново е Батман и Батман отново е Майкъл Кийтън в актьорско представяне, което е подобаваща победна обиколка за един от най-добрите екранни изпълнители на своето поколение, а може би и на всички времена.

Дисциплината, с която актьорът преследва добрите роли в кариерата си, дори с цената на това да отстъпи от светлината на прожекторите в един продължителен период в началото на хилядолетието, всъщност показва известни сходства между него и най-известния му герой. В ера, в която всеки търси евтината моментна известност, кариерата на Майкъл Кийтън, в амплоато на великия Черен рицар и встрани от него, следва да служи за пример.

Още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти