Любовта или расте, или умира

двойка
Снимка: Unsplash

Ралица Генчева

Толкова е просто. Със съпруга ми често си повтаряме, че се обичаме все повече. Не, ние далеч не сме най-романтичната или най-сладникавата двойка на света. По-скоро си го казваме с учудване. Защото миналите ни любови не са били от онези, които растат. Защото и за двама ни е ново да обичам все повече, а не все по-малко, колкото и време да минава.

Кога разбираш дали любовта расте? Когато се влюбваме, всеки ден ние откриваме нещо ново в човека до себе си. Как изглежда лицето му, докато спи, с какви дрехи ходи вкъщи, кои са любимите му герои, как си мие зъбите. Ако с всяко ново нещо, което откриваме в него, той започва да ни дразни, това най-вероятно не е любов.

двойка
Снимка: Unsplash

Усещали ли сте го? Както сте щастливо влюбени, изведнъж нещо започва да ви напряга в другия. После второ нещо, трето и т.н. С две думи - любовта умира. Смалява се. А е родена да бъде голяма.

Защото любовта не е само в целувките по челото и приказките за вечност. Истинската любов съществува, за да расте. За да става все повече с всеки жест и навик, който досега е оставал незабелязан. Моята любов порасна, когато видях мъжа си като син, когато го видях като приятел, най-вече – когато го видях като баща. Влюбвам се във всяка негова следваща роля, която виждам.

двойка
Снимка: Unsplash

С другите мъже съм се разочаровала. Видяла съм роля, в която не разпознавам човека, когото съм обикнала. Видяла съм навик, с който не бих могла да живея. Чула съм от него думи, които не мога да забравя. Няма нищо романтично в растящата любов. Тя е напълно нормална. Не е нормално обаче да бъдеш с някого, от когото обичаш само фрагменти. Любовта е всичко или нищо – ако я разкъсаш на парчета, умира.

Голямата любов е всъщност всяка малка, която е пораснала достатъчно. С голямата любов идват и големите мечти. Те растат заедно с нея.

двойка
Снимка: Unsplash

В началото са плахи и крехки – мечтаеш да оставиш четка за зъби в тях, той да научи правилно имената на родителите ти, да пиете кафето си заедно в събота. След това мечтаеш четките ви за зъби да имат общ дом, техните да те обикнат, да намерите общи приятели. Но с времето разбираш, че любовта не се побира вече в тези мечти. Голямата любов мечтае за дом, за семейство, за „завинаги“. И само в големите мечти се чувства у дома си.

Да намерим достатъчно голям дом за любовта си. И да ѝ обещаем „завинаги“, за да може да расте безкрайно. 

Прочетете още от Ралица Генчева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти