Ларингитната кашлица - кошмарът на родителите

дете кашлица
Снимка: iStock

Тиха, спокойна нощ, и изведнъж се чува ужасяващ звук от детското легло. Детето се събужда с ужас, не може да диша, поемането на въздух е със стържещ, лаещ звук. Препатилите родители веднага разпознават признаците на ларингит и тичат за инхалатора. За тези, на които им е за първи път си е истински стрес.

Описаната драма е при средно тежки и тежки ларингити. В повечето случаи лаещата кашлица е основният симптом на болестта, без да се стига до тежки пристъпи. В последните месеци ларингитът се среща доста често, особено при деца. Те имат някои анатомични особености, които улесняват заболяването и са подложени на постоянна вирусна атака в детските градини и ясли.

дете кашлица
Снимка: iStock

Ларингитът е възпаление на ларинкса. Причинители са всички респираторни вируси, като най-често се дължи на парагрип (около 25%), грип (около 3%), риновируси (15%) и аденовируси (3%). Освен вирусните причинители, макар и по-рядко, ларингитът може да се дължи на бактерии – стрептококи, дифтерия, haemophilus influenzaе и др.

Как протича при децата? За разлика от възрастните, където основните оплаквания са пресипнал глас и характерната кашлица, при децата често гласът остава непроменен в хода на инфекцията. При средно тежките и тежки случаи, първите симптоми се появяват внезапно през нощта, с пристъпна лаеща кашлица и затруднено дишане. В повечето случаи детето е отпаднало, може да има температура, най-разпознаваемият симптом е лаещата кашлица. Тя продължава от няколко дни до седмица-две, но с подходящо лечение бързо се овладява.

кашлица дете
Снимка: iStock

Как се лекува ларингитът? Осигурете на детето чист и хладен въздух. Сухият въздух усложнява проблема. При пристъп отворете прозореца, завийте детето, ако навън е студено, и запазете спокойствие, доколкото е възможно. Паниката на родителите усилва пристъпа на детето.

Кашлицата най-бързо се повлиява с инхалации на кортикостероид, ако нямате само с физиологичен разтвор. Родителите на вече преболедували деца обикновено са заредени с това лекарство, имат инхалатори и спазват инструкциите на лекаря от предишните пристъпи. Даването на противоалергично лекарства може и да помогне, но не е решаващо за лечението. След преглед се назначават инхалации, а при липса на инхалатор - сироп за суха кашлица и инхалации в банята при течаща гореща вода.

дете кашлица
Снимка: iStock

Състоянието е спешно, когато има признаци на дихателна недостатъчност – децата са с видимо затруднено дишане, изплашени, стоят изправени в леглото, с учестено дишане. Кашлицата е пристъпна, лаеща, появява се синкава оцветка около устата, в дишането участват допълнително дихателната мускулатура с тираж/хлътване на ямката над гръдната кост, на междуребрията и под гръдната кост при всяко вдишване. При тези признаци заведе детето в спешния център. Там при нужда се прилагат кортикостероиди (мускулно или венозно), кислородотерапия и др. според състоянието.

Колкото по-малки са децата, толкова по-тежки са проявите на затруднено дишане и е по-висок рискът за тежко протичане с изразена дихателна недостатъчност. При често повтарящи се ларингитни пристъпи се прави консултация с детски пулмолог, който назначава продължителна профилактика.

дете кашлица
Снимка: iStock

 

Прочети още от д-р Андреева: 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти