Кожата помни всичките ни любовници

кожа двойка
Снимка: Hanna Postova at Unsplash

Ралица Генчева

Учените са доказали, че човек има памет за докосването. И че ново докосване не изтрива паметта за всички минали. И ако това не е достатъчно – че мозъкът съзнателно може да възпроизведе спомена за дадено докосване. А най-интересното е, че тялото ни помни докосване, което мозъкът може да е забравил или потиснал.

Сигурна съм, че това няма да изненада никого. Всички сме усещали по кожата си докосването, което с всички сили се стараем да забравим. Или онова, с което ни се иска да живеем всеки ден.

кожа двойка
Снимка: Marvin Meyer at Unsplash

Кожата помни всичките ни любовници. Целувките по челото, правилните ръце в дланите ни, погалването по бузата за сбогуване. Новите любови не лекуват старите. Голямата любов не заличава малките. Правилните хора не побеждават грешните.

Всички те живея под кожата и в душата ни. И единственото, което можем да направим, е да ги приютим.

Да им простим за травмите, да им кажем „извинявай“, да не изтръпваме при спомена за тях, а да се усмихнем. Да се срещнем отново, този път, за да се разделим завинаги. Не със спомените, а със съпротивата, която все още ни свързва с тях. Човек пуска лесно, когато не държи здраво. Обратното на приемане не е забрава, обратното на приемане е вкопчване. Стискаме зъби и се опитваме да не мислим за докосванията, които са ни белязали, но така не ги прогонваме, а само ни каним.

кожа двойка
Снимка: Sharon McCutcheon at Unsplash

Така не ги изтриваме, защото никога не можем да ги изтрием. Можем само да намерим тези, с които да живеем и да приемeм, че по кожата ни винаги ще има стари белези, незараснали рани и… усмивки, от които не бива да се срамуваме.

Мисля си за това и се насълзявам. Защото мозъкът ми със сигурност не го харесва. Той не приема липсата на контрол. Той не иска да мисли, че някъде в миналото някой е жигосал сърцето ми и няма гумичка, с която да изтрие белезите. Той иска да бъде господар на всяка мисъл, на миналото и на бъдещето. Той не приема, не разбира, не може да пусне, защото не може да приема.

Но той може нещо много повече – пази избора на душата ми. Да, кожата ми може да е запечатала всички докосвания, но той избира да живее само с едно. Той казва „да“ и „не“ с устните ми и може да защити интересите на сърцето ми. Той е закрилникът, без който нито една голяма любов няма да оцелее. Той може да протегне ръката ни и да помогне, да не казва думите, които убиват, да не прави грешките, които нараняват и да се извини, ако все пак не е успял.

Кожата ни помни всички любови, но това няма значение. Целувките са я направили по-нежна, болката – по-дебела, приключенията – по-смела, сбогуването – по-предпазлива. Обичането – по-красива. Няма значение колко човека са минали през дома ни, а единствено какво са оставили. А кожата е домът на душите ни. И ние избираме кого да пуснем през прага.

кожа двойка
Снимка: Chris Jarvis at Unsplash

Прочетете още от Ралица Генчева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти