Коронавирусът при децата: НЕ им давайте антибиотик и бъдете нащрек за тези симптоми

дете деца коронавирус
Снимка: iStock

Отмина времето, когато COVID-19 засягаше предимно възрастни и болни хора. Днес децата също боледуват, за щастие много по-леко. Нещо повече, родители от любопитство правят тестове за антитела и установяват, че децата им са имали среща с вируса дори без признаци на заболяване, което ги прави и разпространители на вируса.

С въвеждането на тестове за учениците този процес вече се контролира в известна степен. Как протича заболяването при децата и за какво да внимаваме?

Първите признаци се наблюдават след 1-14 дни, но най-често 3-7 дни след контакт с вируса. Те по нищо не се различават от другите вирусни заболявания или т.нар. настинки: кашлица, болки в гърлото, температура са най-честите оплаквания. Болестта може да протече и с болки в мускулите, главоболие, диария, гадене, хрема, загуба на вкус и обоняние, много рядко обрив. Децата се справят много добре с вируса, но сме нащрек когато има съпътстващи сърдечносъдови заболявания, аномалии на дихателната система, лечение с имуносупресори, тежко недохранване и други хронични заболявания.

дете деца коронавирус
Снимка: iStock

Какво да правим, когато детето се разболее?

Свържете се с лекаря на детето, той ще го прегледа и при нужда ще назначи тест за COVID-19. При положителен тест изолирайте болното в отделна стая, за да не заразява околните. Проветрявайте често, дезинфекцирайте ежедневно общите помещения, мийте ръцете, носете маски когато влизате в стаята на болното дете. Необходими са много течности, витямин D и симптоматично лечение – капки за нос, таблетки и спрейове при болки в гърлото, лекарства против висока температура, диета при разстройство и т. н.

Трябва дебело да се подчертае, че няма научни доказателства за  ефект на десетките рекламирани средства за лечение, не тъпчете детето с прехвалените добавки, само го затруднявате. А колкото до антибиотиците, още от времето на тяхното откриване се знае, че те НЕ действат на вирусите! Антибиотици се включват само при бактериални усложнения, които могат да настъпят след пет-седем дни. В повечето случаи това не се налага при децата.

Изследванията на кръвна картина не са специфични, особено в началото. Те служат за ориентир дали има бактериална инфекция в определен период и дали да се започне лечение с антибиотик. Рентгеновата снимка показва наличие на пневмония и нейната тежест, в първите дни тя е безпредметна.

дете деца коронавирус
Снимка: iStock

За какво да внимаваме при болното дете?

Висока температура повече от 5 дни, учестено дишане в спокойно състояние и без температура повече от 50 вдишвания на минута при кърмачета, повече от 40 до 5-годишна възраст и повече от 30 над 5-годишна възраст. Притеснителна е и изключителната отпадналост и апатия, сънливост, упорита суха кашлица нарушаваща съня на детето.

Пулсовият оксиметър е добро решение за оценка на състоянието на болното дете, той показва насищането на кръвта с кислород /сатурация/, нормата е 94-99. При спадане на сатурацията и при изброените признаци за влошаване потърсете лекар.

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти