Колонката на Светла Иванова: Къде отиде детското ни въображение

Светла Иванова
Снимка: личен архив

С риск споделеното от мен да се превърне в уроци по вдъхновение, преминавам към поредното предизвикателство, което децата ни поднасят. А именно, развитието на въображението.

Спомняте ли си началото на "Малкият принц"? Там, където под шапката имаше изобразена змия – боа, която поглъща цял слон. Но големите виждаха само шапката.

Често синът ми иска да стъпвам само на черните плочки в кухнята, "за да не се удавя в реката". Казва ми: "Мамо, много е дълбоко тук. Леко, да не настъпиш крокодилите". Аз се притеснявам, че заради малката му сестра (бебето) това лято не сме го завели на море, а то цели реки текат по пода в кухнята ни ... Често бързам за някъде и му казвам, че плочките не са камъни, а шарен теракот.

(За къде ли бързам и аз?) Тогава той ме предупреждава, че ще ме изядат крокодилите. (Да ме изядат!)

Понякога се питам къде ли избяга детето в мен. Толкова ли съм възрастна, че да не мога да се порадвам на реката вкъщи. А вие? Толкова ли пораснахте? Уморявайки се да учим децата си кое е добро и кое лошо, често не си даваме сметка, че и на тях сигурно също им омръзва да ни обясняват кое какво е в тяхното въображение.

Радваме се, щом научим децата си да говорят като нас. Доволни сме, когато успяват да се приспособяват към нашия свят. А защо ние не можем да видим богатството на техния? Можем, разбира се. И тогава ще се научим да усещаме, да виждаме и чуваме каквото поискаме. Да се пренесем там, където желаем.

Ще ви призная, че понякога влизам в този детски свят и не ми се иска да излизам от него. И вие можете да поживеете там. Стига да имате сетива да го почувствате.

И ако не отидете тази година на море – разпънете си палатка вкъщи. Пуснете въдиците. Хванете някоя рибка. Може пък да ви излезе късметът със златна.

* Пишете на Светла Иванова на edna@netinfocompany.bg.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти