Колонката на Павел Владимиров: Черна котка, червен конец или как суеверията (не) пречат на живота ни

Павел Владимиров
Снимка: Личен архив

Павел Владимиров

Той е забавен, мил, земен и много чаровен. Павел Владимиров е водещият, който прави всяко предаване, в което се е изявявал, по-свежо и интересно. Поканихме го да се присъедини към нашия екип от автори, защото вярваме силно в чувството му за хумор и самоирония, в неповторимия начин, по който представя живота и света и в това, че просто умее да усмихва. А сега ви представяме неговия първи материал за "Колонката на". Насладете му се... (бел. ред)

„Кaкъв мъж е тоя, с червен конец на китката?!“ възмущава се майка ми, докато популярен български певец, отдавна преминал Христовата възраст, гостува в oще по-популярно телевизионно предаване.

Tова за нея не е нормално, но пък е нормално да не се пере на големи празници, да не се яде връщана храна и да не се изхвърля боклукът вечер. Почнех ли да си припявам на масата като дете, веднага бях венчаван за циганка, на гости на роднини и приятели, никога не трябваше да се прегръщаме през прага, а в тежкия ми пубертетски период, често откривах в джобовете си скилидки чесън, с които мама се надяваше да изгони дяволското от мен и да ме предпази от магии и нечисти сили.

Мамините деветини съвсем не са частен случай. Всеобща мантра у нас е, когато нещо не върви, да го отдаваме на тъмни сили, липсата на късмет, последния писък на модата, наречен „РетроГАДЕН Меркурий“ или просто на мястото, където живеем - „скапаната България“, за която творецът възкликва, че „няма такава държава“.

Затова масово се въоръжаваме с червени конци, сини оченца и всякакви похристиянчени езически талисмани. Някои дори мъкнат подкова в чантите си, която, ако не им донесе късмет, поне би помогнала за неутрализирането на мургава джебчийка в мола. Изберете спрей - заема по-малко място, по-ефикасен е и не тежи толкова! Но да не се отплесваме. Tа, предстои ли ни нещо важно, се устремяваме към божиите храмове, да запалим свещичка или да пуснем в криптата листче с желания.

Наред с Цветница, Великден и Коледа, трафикът в църквите е особено натоварен по време на кандидатстудентските кампании и сесиите. Изпълват ги стотици млади хора, непомирисвали дотогава тамян. А биха могли просто да си седнат на глутеуса и да учат, щото давенето в съмнителен алкохол, абсорбирането на неясни субстанции през въздухопроводите и хвърлянето на салфетки в съвременния Содом и Гомор – Щудград, едва ли ще им налее повече знания, въпреки презастраховката - онова листче в криптата.

Сега ще речете тоя пък какво дава акъли и непоискани съвети – фактите, обаче, са си факти. Легендарният Канал 2001 отдавна вече е история, но предаванията с врачки и оракули продължават да съществуват и се радват на небивал интерес, а червените конци и църковните амулети за здраве и късмет се харчат като топъл хляб.

Ще ви разочаровам - колкото и да се молите за здравето си в църквата, колкото леячки на куршум и ходжи да посетите, с колкото китки здравец да се закичите, ако не спрете да пушите, да се тъпчете с пакетирани боклуци и не се заемете със спорт, здравословното и мисловното ви състояния няма да се подобрят.

Ако пък счупите огледало и си седите седем години вкъщи, тъжно предъвквайки изстинала пица пред „София: Ден и нощ“, с мъхясали като вековен старопланински дъб крайници и цъфтяща коса, едва ли ще срещнете принца на бял кон. Най-много да засечете Луна, на черен кон. Да, външният вид не е най-важен, ама нали трябва да се поглезите, за да се усмихнете и вътрешно. Така че марш в козметичния салон, а после в мола за обувки! Неписан закон е, че една жена винаги има нужда от нови обувки!

Е, не са Маноло Бланик, но пък са убийствени, че и удобни, даже отивате на работа с тях в мрачния и кишав понеделник. Не щеш ли, обаче, пътят ви пресича малко черно коте.

Не, не се прибирайте обратно вкъщи, защото денят ще е лош. ОК, може да направите три завъртания, да се изплюете през рамо или пък да го замерите с камък, но, уверявам ви, в случая малкото черно коте е доста по-притеснено от самите вас. Особено ако то на свой ред се обърне да плюе през рамо и види как някакъв луд човек се върти около оста си като напушен дервиш.

Да, „Денят се познава от сутринта“, но значи ли, че ако сутринта е гадна, трябва да сложим траурна лента и да отпишем целия ден?! Дали ако личният ви астронумеролог е станал накриво и звездите, и числата му говорят да се пазите от подписване на договори до Ивановден, ще откажете добре платена нова работа или изгодна сделка?! Дали ако прочетете в хороскопа си за седмицата, че има сериозна опасност от настинки, ще спрете да се къпете до другия понеделник?! Имам чувството, че напоследък поне 80% от пътуващите в градски транспорт са чели точно този хороскоп.

Но да слезем от метрото и да се върнем на суеверията. Плиснатата вода преди интервю за работа, едва ли ще ви спечели мястото, дори да сте роднина на шефа и да живеете в Хасково. Виж, ако го чукате, нещата може и да се променят или поне докато на „интервю“ не се появи някоя по-млада и „способна“ асистентка. Помислете, обаче, дали ако се хлъзнете по същата тази плисната вода и си натъртите опашката, ще продължите да се доверявате на древната българска практика? Да не говорим, че водата може да замръзне и да „организирате“ масова последна пързалка за куп нищо неподозиращи пенсионери.

Далеч съм от мисълта, че ще открия Америка, всеки има право да вярва в каквото иска, нито отричам чудесата на нашите свети храмове, икони и лечители, но все по-често наблюдавам тенденцията, вместо сами да създаваме бъдещето си и да сме фактори в него, да се опитваме да го разберем по други начини или да се пуснем по течението като мъртва риба, пък нещата да се наместят от само себе си. Е, няма да се наместят - това не са тектонски плочи в земните недра. И както казва Дядо Вазов: „успехът се крие в твоята воля и е в умствената ти настройка.“ Всъщност не е особено сигурно колко го е казал Вазов - приписват тези думи и на английския поет Уолтър Уинтъл, но това е друга тема.

Почти два века по-късно, един актьор на име Уилям Брадли Пит, по-известен само като Брад Пит, стига до следното умозаключение: „Вярвам, че ти сам решаваш какви да са дните ти. Сам решаваш какъв да е животът ти. И всичко зависи от твоите възприятия.“

Аз вярвам на Брад, защото, ако не беше решил да стане актьор, сега щеше да е журналист някъде в Мисури, от което световното кино и по-нежната част от човечеството щеше много да загуби.

И тук няма как вече да не се съгласите с мен, нали?

Епилог: Докато пишеше този текст, в рамките само на няколко дни, авторът блъсна колата си, след което му изгоря фара, забравиха да му отворят микрофона на едно важно събитие и се скара с един от работодателите си. Разбира се, той отдаде това на сатурновата дупка преди рождения си ден и на часа си върза червен конец, после отиде да му леят куршум, а накрая финишира в църквата, където го поръсиха обилно със светена вода, без да успее да се удави! Амин!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти