Колонката на Ива Дойчинова: Приятелките ми, опърничавите

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Чудя се – ревнувам или се радвам, че една от приятелките ми е далеч от мен, но е щастлива? 

Със сигурност зная, че ми липсва и със сигурност зная, че съм щастлива заради за нея.  През годините много пъти съм се питала какво е приятелка и сме поставяли на изпитание разтегливостта на тази дума.

Започвам чрез отхвърляне.

Приятелката не е удобната девойка до теб, с която сте делили един чин, една спирала за мигли и споделянето на първите ви важни тайни. Това е момичето, с което ви е разделила първата учителка, разбрала, че си говорите повече, отколкото слушате.

С тези момичета не сте разорали снега на спомените, не сте прехвърлили тежестта на годините, не сте се потърсили повече. Нямало е какво да си прощавате. И заради какво отново да се потърсите.

Приятелката не е удобство.

Приятелка не е и колежката, с която по съвместимост на обща стая и бюро, сте разменили мисли за мъжете си, децата си и шефа.  Всъщност това не е особено препоръчително и е добре да се държи в рамки, защото мястото, на което работите не е територията, на която споделяте интимните си неща. Хигиена, която предпазва от особеното смесване на личните ви душевни данни и социално-професионалните ви способности.

Приятелката не е най-близко стоящата жена до вас.

Приятелка не е и тази чудесна дама, която никога не забравя да ви поздрави за рождения ви ден, но цяла година не се е интересувала от вас. И вие не сте й приятелки, защото учтиво пишете на важните дати. Просто сте добре разположени и добре възпитани. Коректни. Но приятелката не е формалност.

Приятелките са нужни като жажда и  като събличане без последствия.

Приятелките си познавам по това, че няма как да не се мислим една друга и прескачаме обстоятелствата във времето.  Те са коренно различни и същностно еднакви с мен. Можем да спорим, но знаем, че се обичаме. Можем да сме сурови една с друга, но знаем, че се щадим.  Искаме другата да бъде щастлива и сме ухото и сърцето, когато е нещастна.

Приятелката гради стълба към другата, дори когато я няма физически до нея, за да може да я срещне отново.

Приятелката идва  като „Бърза емоционална помощ“ дори тогава, когато за нищо друго не става.  

Тя замесва твоя мъж и всичките ти колеги и съседи, защото само на нея можеш да си кажеш всичко.  И да си плачете заедно, когато е нещастна и да си плачете заедно, когато е щастлива.

Приятелката може да е тихият пристан на дългите разговори, когато бурята е отминала, но искаш някой да те изслуша. Кротко.

Приятелката е тази, която ще те ритне по задника, когато забравиш коя си и се успиш. И в следващия миг ще те милва затова, че си такава. И ще те разбере за болката и депресията.

Приятелката е тази, която ще преглътне графиците на задълженията ти и няма да те обвинява, че дълго време не успявате да се видите. Може и да не се чувате с месеци.  Но от първата дума ще си паднете на своето и ще започне разговор в същността.

Приятелката ти е различна от теб. Тя не е мъж.

Тя не е придружителка на купона, тя не е нужно да бъде на една географска ширина с теб. В сърцето ти е. Мислиш я и знаеш, че тя мисли теб.

Тя е опърничавата, която не си укротила, но я обичаш такава, каквато е.

А тя те обича такава, каквато си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти