Колко често, с какво и как е добре да къпем кучето?

куче вана
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Повечето хора се къпят доста често, или поне би трябвало да е така. Но когато стане въпрос за хигиената на кучето, мненията са в двете крайности – от „всеки ден, нали ми спи в леглото“, до „не повече от веднъж годишно“.

Разбира се честотата на къпане зависи от много фактори, например дали е късокосместо или дългокосместо, навън ли живее или вътре, обича ли да се търкаля в мърсотията при всяка възможност или кротко се разхожда на повод по тротоара. Но всеки път, когато решите да пъхнете кучето в банята, е добре да се запитате дали е наистина необходимо. Нека обясня накратко защо.

куче вана
Снимка: iStock

Върху кожата на кучето ви живеят множество „добри“ бактерии, вируси, гъбички и акари, които съставят неговия кожен микробиом. Той е подобен на чревния и помага този така важен орган да бъде в добро здраве. Живеейки щастливо върху кучешката кожа, тези микроорганизми правят средата неблагоприятна за развитето на потенциално патогенни такива, които може да причинят заболяване. Също така, когато количеството и качеството на „добрите“ бактерии намалее, през кожата много лесно могат да преминат различни вещества, които да предизвикат алергична реакция. Атопичният дерматит, който в основата си е точно такава реакция на свръхчувствителност, е едно от най-често срещаните кожни заболявания при домашните любимци. От него боледува едно от всеки десет кучета. Последните проучвания показват, че при кучета страдащи от атопичен дерматит разнообразието и количеството на полезни микроорганизми е драстично намалено, а кожата е населена с потенциално опасни такива.

куче вана
Снимка: iStock

Всяко къпане на домашния любимец с препарат за измиване рязко нарушава условията, при които живее неговия кожен микробиом. Променя се киселинността, омазняването и хидратацията на кожата. Това води до измиране на част от защитниците, а за да се възстанови здравословния баланс е необходимо време. Но ако вие повтаряте прекалено често тази манипулация, без да осигурявате пауза за рехабилитиране на микробиома, той вече не може да предпази кожата от атакуващите я фактори от околната среда и тя започва да боледува. Затова измиването с чиста вода, без да ползвате шампоан, е оптимално за ежедневната хигиена. Къпането с препарат не бива да бъде по-често от веднъж месечно. Така ще запазите кожата на любимеца си устойчива и здрава.

куче вана
Снимка: iStock

Когато все пак дойде моментът за къпане, от значение са и препаратите за измиване, които ползвате върху животното. Човешката кожа има pH 5 и дори по-ниско, което е доста кисела среда. При кучето обаче киселинността е около 7, което е неутрална среда. Това значи, че шампоаните и балсамите предназначени за хора, изобщо не са подходящи за кучета и често могат да предизвикат сериозни проблеми. Най-добре е да ползвате качествен кучешки шампоан при здрави животни, а при такива с проблемна кожа – лечебни. Някои любимци развиват алергична реакция дори и към елитни препарати, затова когато намерите подходящ продукт, който не дразни кожата на вашето куче, не го сменяйте, следващият може да раздразни кожата му. Ако все пак спешно трябва да изкъпете кучето и няма откъде да намерите кучешки шампоан, ползвайте такъв, който е предназначен за човешки бебета.

куче вана
Снимка: iStock

Техниката на къпане също е важна. За да бъде максимално ефективно измиването на козината, преди това трябва да я срешите. Ако не отстраните сплъстените участъци преди мокренето, след това ще бъде много трудно. Използвайте четка, а след нея гребен, който да извади мъртвата козина. Намокрете добре кучето, а след това нанесете шампоана. За да го разнесете по-лесно, може предварително да го разредите 1:1 с вода. Започнете със задната част на тялото и краката, а последно нанесете на главата. За да не влиза вода в ушите, може да сложите памучни тампони в основата на ушния канал, но внимавайте да са достатъчно големи, за да не хлътнат твърде навътре, защото няма да успеете да ги извадите. Оставете шампоанът да подейства няколко минути, като през това време масажирате. Изплакването започнете в обратния ред – първо главата, а после тялото и краката. Много е важно напълно да отстраните шампоана от кожата. Затова, когато решите, че сте изплакнали, направете го още веднъж. Най-добре е да повторите третирането с шампоан и след кратка пауза отново обилно да изплакнете с вода. Накрая, за да не изтръска мократа си козина в лицето ви, подсушете с кърпа.

Опитайте се да възпитате в кучето си положително отношение към влизането в банята. Говорете му нежно, ползвайте вкусни наградки, ако се налага. Така пребиваването там ще бъде приятно както за него, така и за вас.

куче вана
Снимка: iStock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти