Карай, Джони, всичко тече

жена цветя
Снимка: iStock

Животът наистина е въртележка. Днес си горе, утре долу. Понякога всичко се върти шеметно пред очите ти, друг път движението се забавя, почти спира, за да ти даде малко почивка, преди да набере скорост и завърти отново.

Същото е и с емоциите ни. Радостта се редува с тъгата, ентусиазма с безразличието, спокойствието с тревожност и т.н.

Човекът е така създаден, че се стреми винаги към подобрение на ситуацията си, към щастливи дни и най-вече - към любов. Търсим компания и съпричастност, да бъдем приети, оценени, желани, обичани.

14 токсични мисли и навици, които саботират щастието ти

Често обаче имаме чувството, че лошите периоди не спират. Точно се усетим на добър етап в живота си, и изведнъж всичко се променя и проблемите ни заливат през глава. Сякаш постоянно има с нещо да се борим, да решаваме и нагласяме.

Предизвикателствата изскачат на ежедневна база и в края на деня се чувстваме почти смачкани. Не само от тежестта на всичко, с което сме се занимавали до момента, но и от мисълта, че и утре ще е същото.

Като попаднем в спиралата на подобно ежедневие, е лесно да си мислим, че животът ни е тежък и на другите им е по-лесно.

“Ето, виж еди-кой-си, не му се налага да се бори с такива неща като мен.”

Или пък да се завръщаме към детството, мислейки си колко безгрижни сме били тогава. Включително натяквайки на околните подрастващи “ех, лесно ти е на тебе, нямаш никви грижи.”

Как да преодолеем отрицателните емоции и да бъдем по-позитивни

Ако обаче се замислим как наистина сме се чувствали като деца, ще открием, че и тогава сме се стресирали и притеснявали колкото сега, просто е било за много незначителни неща.

Да си изгубиш любимата играчка, бележника за училище или ключовете ни се е виждало като най-голямата трагедия. Сега от висотата на всички изминали години и натрупан опит, ни е ясно, че това са били пълни глупости, но не променя притеснението, изживяно тогава.

Същото е и със сравнението с други около нас – да, на тях може да не им се налага да се справят със същите трудности като нас, но със сигурност имат други, може би дори по-сериози, за които ние дори не подозираме.

жена цветя
Снимка: iStock

Същото е и с тежките периоди, в които се намираме – нужно е просто да сменим перспективата, през която гледаме към тях, за да осъзнаем, че не е чак толкова лошо.

В крайна сметка всичко е само период, който ще отмине. И хубавото, и лошото се редуват, балансът в природата не може да бъде нарушен.

След най-тежката житейска буря, за която сме били убедени, че няма да преживеем или ще ни прекърши напълно, блесва слънце. Да, може да сме с леко изпочупени клони и разрошена корона, но сме още здраво стъпили на земята.

Трикът за справяне с всичко е търпение и устойчивост. Всичко ще мине, както лошото, така и доброто. И именно в това се крие красотата на живота!

Наш личен избор е дали ще гледаме на предизвикателствата като нещо, с което можем да се справим, а ако не можем – все ще отмине, или ще се вглъбим във вайкане колко ни е тежко и зле. Всяка ситуация има по няколко ъгъла, от които да я погледнем и съответно да видим доброто или лошото. Изборът е наш.

Нека никога не забравяме, че досега сме преживели 100% от лошите си моменти. Със сигурност можем да задържим същия успех и занапред.

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти